Каталог техніки
Запчастини

Агробізнес 2019: як розвинути і утриматися на плаву

Важко посперечатися з тим фактом, що Україна - країна аграріїв. Присутність на ринку агропромислових підприємств з різним об'ємом виробництва та інвестицій, дозволяє говорити про перспективність сільського господарства як галузі економіки.

Відсутність чіткого податкового регулювання, юридичної бази і загальні кризові явища в державі в більшості випадків не відлякують вітчизняних і зарубіжних інвесторів. Прикладом можуть послужити найбільші оборудки з продажу підприємств АПК в 2018 році:

  • Компанія «Кернел» придбала «Агро-Інвест Україна», що входила в сербський холдинг MK Group;
  • «Київ-Атлантик Україна», яке спеціалізується на рослинництві і виробництві комбікормів, була включена до складу компанії «Ерідон» - яка є одним з найбільших дистриб'юторів добрив, насіння і сільськогосподарської техніки.

Чому інвестори готові ризикувати? Відповідь криється в можливості отримати хороший прибуток завдяки наявності родючих грунтів і сприятливих кліматичних умов.

Проте, навіть якщо інвестиційна привабливість українського АПК в 2019 році не знизиться, аграріям доведеться зіткнутися з низкою об'єктивних труднощів, як-то: проблема державного дотування на розвиток; рейдерство сільськогосподарських земель; пресинг з боку фіскальних органів; зростання собівартості виробництва.

І якщо подолання об'єктивних перешкод найчастіше аграріям не під силу через недосконалість законодавчої бази, підвищити якість виробленої продукції і розширити ринки збуту самостійно вони можуть.

Для цього необхідно звернути увагу на три основні чинники.

Цифрові технології, їх вплив на зростання бізнесу

Стрімкий розвиток IT технологій торкнувся всіх сфер бізнесу, в тому числі і за кордоном. Сьогодні фермерам все частіше доводиться звертатися до смарт-технологій не тільки в питаннях систематизації управлінського обліку і відносини з пайовиками, але і для більш якісного аналізу засобів виробництва.

Новітні технології активно працюють в тих сферах, де необхідно провести захист рослин, зробити аналіз грунту і її мінерального складу, відстежувати ефективність використання поливальної і прибиральної техніки (так звані GPS системи).

Сучасні комп'ютерні технології частіше можна зустріти у великих гравців сільськогосподарського ринку. І це зрозуміло, вартість їх висока. Малому і середньому бізнесу вони просто не по кишені.

Так, організація власної лабораторії для аналізу грунту може обійтися в кілька десятків тисяч доларів. Однак, якщо фінансове становище не дозволяє робити масштабні інвестиції в складне лабораторне обладнання, завжди є варіанти дешевше. Наприклад, міні-лабораторія для дослідження грунту і води може коштувати від 15 до 200 тисяч гривень, а більш прості набори для аналізу pH і NPK обійдуться і зовсім в межах 5 тис. грн.

Окремої уваги заслуговують системи точного землеробства - їх застосування виправдане в більшості випадків, адже розумне внесення добрив з урахуванням складу грунту дозволяє не тільки істотно оптимізувати витратну частину, а й підвищити врожайність.

Однак безсистемне впровадження «розумних» агрегатів не принесе бажаних результатів, і великі агропромислові холдінги вже в цьому переконалися. Безсумнівну економію забезпечує тільки розумний підхід до придбання і впровадження елементів точного землеробства - від складання карти місцевості через диференційоване внесення добрив і посіву до глибини обробітку грунту.

Подальший активний розвиток смарт-технологій очевидний. Великі гравці на ринку АПК давно стежать за нововведеннями і активно впроваджують їх у виробничий процес.

Крім підвищення якості обробки землі, елементи точного землеробства дозволять знизити витратну частину, перш за все за рахунок мінімізації крадіжок - добрив, посівного матеріалу, палива. Безумовно, все це можливо завдяки розвитку інформаційних технологій. Однак вартість новітньої землеобробної техніки для більшості дрібних і середніх аграріїв є значною, що відкриє перед сільгоспбізнесом нові можливості для кооперації.

Це означає, що розвиток малого і середнього сільськогосподарського бізнесу також вимагає використання IT продуктів. В іншому випадку ефективність бізнесу знизиться, і створити адекватну конкуренцію на ринку буде практично неможливо. Інвесторів же цікавить тільки той бізнес, який перспективний та рентабельний.

Агробізнес і сучасні вимоги в галузі

У 2019, крім вдосконалення технологій, особливо гостро постануть перед аграріями ще кілька питань: складська і транспортна логістика, асортимент продукції, що виробляється та її якість.

Зберігання та транспортування продукції

Збільшення темпів виробництва неминуче призводить до зростання виробленої продукції, яка вимагає якісного зберігання. Великі учасники агробізнесу інвестують сотні тисяч доларів в організацію систем зберігання - елеваторів, зерно- та овочесховищ.

Так група компаній UkrLandFarming, один з найбільших представників бізнесу в Україні, зміг інвестувати в будівництво елеваторів понад чверть мільйона доларів.

Підприємства середнього та малого сільгоспбізнесу самостійно такі витрати понести не можуть. Варіантом вирішення проблеми можуть стати не тільки залучення приватних інвестицій, а й активне залучення держави в реконструкцію вже наявних зерносховищ.

Актуальним як ніколи залишається питання про транспортування продукції. Витратність автомобільного транспорту сьогодні призводить до відмови від нього, особливо якщо мова йде про великі поставки.

У цій ситуації більшість виробників звертають погляд в бік залізничного транспорту. Однак стан рухомого складу Укрзалізниці залишає бажати кращого - він вже давно потребує капітальної модернізації.

Відповідно, аграріям слід в 2019 році активно шукати нові способи перевезення продукції. І можливо, таким варіантом виявиться річковий транспорт. Наприклад, компанія «Нібулон» вже зараз зайнялася проектом реконструкції Південного Бугу і організувала перевалочний термінал. Можливо, це стане початком розвитку нових способів транспортування.

Якість і асортимент сільгосппродукції

На думку експертів, в 2019 році очікується зсув акцентів у бік експорту сільгосппродукції. Це означає, що якість товарів має відповідати світовим стандартам.

Підвищення якості вимагатиме збільшення витрат виробництва, однак і вартість такої продукції буде значно вище.

Чи означає це, що аграріям необхідно збільшувати собівартість продукції? Однозначно, так. Адже попит на конкурентоспроможний товар на міжнародних ринках є завжди. Отже, мова може йти про підвищення прибутковості аграрного бізнесу.

Іншим важливим питанням в 2019 році стане асортиментна політика підприємств. Консервативний підхід і небажання підлаштовуватися під сучасні вимоги ринку неминуче призведуть до краху бізнесу. Прогресивний аграрій сьогодні не тільки шукає нові способи вирощування популярних культур (зернових, олійних), але і звертає погляд у бік побажань ринку.

Так, в 2018 році намітилася тенденція в попиті на органічну продукцію, вироблену в Україні. Очікується, що 2019 рік стане роком активного попиту саме на цю групу культур.

Так що вже зараз має сенс подумати про пошук ринків збуту і організації якісного виробничого процесу.

Кадрове забезпечення агробізнесу - актуальность і перспективи

Питання кадрового забезпечення підприємств АПК сьогодні є актуальним як ніколи. Основними проблемами 2019 року залишаться:

  • Плинність наявних фахівців. Нестабільність підприємств АПК багато в чому визначає небажання співробітників працювати в цій галузі, і кадри відправляються на пошук більш оплачуваних посад в стабільних підприємствах;
  • Небажання молоді працювати в сільській місцевості по ряду причин. Це і значне погіршення соціально-побутових умов, і недостатня оплата праці;
  • Недостатня кількість кваліфікованих кадрів.

Розвиток аграрного бізнесу в 2019 році вимагатиме від підприємств активної роботи в питаннях залучення фахівців. Особливу увагу слід звернути на взаємодію з ВУЗами таі просвітницькій роботі серед молоді.

Прогресивний аграрій сьогодні повинен бути мобільним і шукати всілякі способи відбору кадрів для свого бізнесу: організовувати практики, стажування, засновувати стипендії, активно брати участь в підвищенні кваліфікації вже наявних кадрів.

Тільки комплексний підхід у кадровому питанні зможе сприяти розвитку бізнесу та отримання кінцевого прибутку.

Рік 2019 не обіцяє підприємствам АПК швидкого вирішення всіх наявних проблем. І якщо глобальні питання земельного права, оподаткування, дотування залишаються на плечах держави, то розумний підхід до організації свого бізнесу з урахуванням усіх сучасних тенденцій неминуче призведе підприємства сільського господарства до бажаного успіху.  

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*