Каталог техніки
Запчастини

Арахіс, кукурудза або овочі: чим засіяти поливні землі вигідніше

Довгі роки практичні сільгоспугіддя під зрошенням використовувалися під вирощування культур, що користуються найбільшим попитом. Навряд чи хто зважиться сперечатися, що продаж кукурудзи або овочів - справа максимально прибуткова. За словами херсонського фермера Сергія Афанасіївського конкурувати з популярним культурам може хіба що арахіс, адже попит на земляний горіх відмінний не тільки в Україні, але і в інших країнах світу, а ось його вирощуванням в нашій країні в промислових масштабах мало хто займається.

Сьогодні Сергій Афанасіївський є єдиним українським фермером, який займається вирощуванням арахісу професійно. У 2018 році їм було засіяно 100 га зрошуваних земель. У сезон з одного га зібрали більш ніж 2,5 тонни арахісу.

За словами новатора врожай міг бути і більшим. На результаті позначилися кілька факторів:

  • відсутність в Україні професіоналів, що спеціалізуються на вирощуванні культури;
  • брак відповідної сільгосптехніки;
  • неправильний розрахунок часу збору врожаю.

Але Афанасіївський переконаний - нинішній рік стане набагато продуктивнішим на урожай. Адже він зробив для цього все можливе - ретельно пропрацював скоєні помилки, закупив найкраще насіння, придбав пристрій для вилучення горішків з землі, пройшов навчання в Болгарії під Пловдивом. Куплений для потреб господарства комбайн виробництва США взагалі обійшовся новатору «в копійки» - за ціною металобрухту.

Підприємець переконаний - якщо правильно підійти до розвитку бізнесу, то досить скоро вирощування арахісу стане однією з провідних галузей в Україні. Адже на сьогоднішній день саме ця культура в розмірі сотень тонн використовується в нашій країні для виробництва продуктів харчування і супутніх товарів. Зростає попит - збільшується закупівельна ціна горіха. Якщо ще в 2017 році імпортований з Індії сирий арахіс продавали за ціною трохи вище долара за кг, то зараз вартість зросла майже вдвічі.

Чи стане арахіс більш прибутковим об'єктом вирощування, ніж улюблена українцями кукурудза - покаже час. Але на думку сільського підприємця з Херсонщини - справа залишилася за малим - лише налагодити виробничі процеси і маркетингову стратегію.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*