Каталог техніки
Запчастини

Дискова борона або пружинна - яку обрати?

Якщо не сильно вдаватися в подробиці, то усі дискові борони схожі між собою. Однак при ближчому розгляді можна зрозуміти, що конструкцією обладнання передбачено цілий ряд деталей, які впливають на якість обробки землі.

Принцип роботи дискової борони

У випадку з лущенням стерні, роль борони грає дисковий лущильник. Його особливість полягає в нахилі диска відразу до двох площинах: поверхні і напрямку руху. Домогтися цього можна тільки одним способом - саджати кожен диск на окремий підшипник. Такий підхід дозволяє підвищити якість лущення.

борона.png

Завдяки дисковому лущильнику підвищується якість нарізування рослинних залишків. Після використання пристрою структура грунту стає мелкокомковою, а ефективність перемішування рослинних залишків з землею значно підвищується. Саме нахил дисків в двох площинах відрізняє лущильник від класичної борони. У другому випадку усі диски розташовані на одному валу.

Нахил диска до поверхні землі потрібно підбирати правильно. У цьому випадку він буде підрізати, захоплювати і перевертати необхідну частину землі за аналогією з плугом. При перевищенні оптимального кута борону буде вкрай складно занурити в грунт. Вона буде рухатися по поверхні землі на дисках, немов на лижах. Це призведе до зниження якості подрібнення пожнивних залишків.

Способи кріплення дисків до валу

Більшість виробників кріплять диски до рами пружинами або амортизаторами. Подібна конструкція відрізняється своєю надійністю і простотою. Крім цього, вона не вимагає обслуговування.

Через те, що диски розташовані під кутом до землі, виникають бічні зусилля. Амортизатори не здатні повністю їх компенсувати при роботі на вологій або твердій землі і на схилах за умови глибокого занурення. З цієї причини необхідно проводити настройку зміщення дисків.

Перший ряд дисків встановлюється так, щоб між ними залишалися необроблені смуги, які прибираються другим рядом дисків. Якщо зсув дисків виконано неправильно, то на поверхні поля після проходу борони будуть видні необроблені гребені. Дорогі модифікації оснащені примусовою направляючої. На такому обладнанні механізм зміщення рядів не встановлюється.

Оцінка якості обробки грунту

Не виходячи з трактора неможливо визначити, наскільки якісно борона виконує свої функції, так як з-під дисків постійно вилітає земля, каток залишає сліди, а підрізання стерні здійснюється всією шириною борони. Працівникові потрібно обов'язково вийти з машини і поразгребать поверхню, а вже потім робити висновки про необхідність коригування зміщення дисків.

В першу чергу необхідно взяти граблі і розгребти пухкий шар. Розташовану під ним тверду поверхню очистити віником. Якщо перед вами буде порізана стерня шириною в борону і гребеневу поверхню, то диски розташовані правильно.

Форма і діаметр диска борони

Yes

1. Маленькі диски.

Для невеликих дисків (діаметр до 45 см) властиві гладкі поверхні і дрібна нарізка. Такі конструкції мають невелику вагу. Це самі бюджетні борони. Найчастіше використовуються в навісних моделях. Даний тип дисків використовується для лущення стерні в тому випадку, якщо в майбутньому планується інтенсивна обробка поля.

2. Великі диски.

Чим сухіше грунт і більше рослинних залишків, тим більшого діаметру диски варто вибирати (більше 50 см). Ця вимога продиктована необхідністю виконання якісного перемішування. Великі диски обробляють поверхню набагато краще, ніж маленькі.

3. Нарізної диски.

Для агресивної обробки підходять нарізні диски. Вони набагато краще занурюються в грунт. Зазвичай їх використовують для полів з багаторічними травами або кукурудзою. Борони з нарізними дисками застосовують не тільки з метою первинного лущення. Їх область використання набагато ширше. Але і коштують вони дорожче.

4. Опуклі диски.

Використовуються в тих випадках, коли потрібно максимально підвищити якість перемішування і подавати більше землі. Однак при надмірній нерівності диски не будуть занурюватися в землю, що призведе до їх передчасного зносу.

Призначення катка

Для якісної обробки борону необхідно розігнати до певної швидкості. При надто великому нахилі до поверхні і наборі швидкості глибина обробки буде зменшуватися. Через деякий час борона починає «плисти». Усунути цю проблему покликаний каток.

Основне призначення даного елемента конструкції - не давати бороні йти зі встановленою глибини і організувати контакт падалиці з землею. Отже, вага катка повина бути великою. Чим важче каток, тим більшою підйомної силою повинна володіти навішування трактора. Також при використанні катка підвищується навантаження на задню вісь. Це призводить до переущільнення землі на розворотах. Вирішити цю проблему можна покупкою причіпної борони. Однак її вартість буде вище на 8-10 тис. Euro.

Пружинна борона

При використанні великих опуклих дисків грунт буде черпати в великих обсягах. При обробці вологого грунту це призведе до швидкого забивання трубчастого катка. Причому чим менше його діаметр, тим швидше буде забиватися. В результаті якість розбиття грудки знизиться. Невеликі відкриті катки краще використовувати на сухій землі.

Yes

Для зниження інтенсивності потоку землі, що вилітає з-під дисків, використовується пружинна борона. Вона встановлюється перед катком. Її наявність дозволяє поліпшити якість подрібнення грудки і запобігти забивання ковзанок відкритого типу. При безлічі пожнивних залишків і високої вологості грунту пружинна борона з великою часткою ймовірності заб'ється. Тому варто віддати перевагу моделям з можливістю регулювання розташування пружин. При використанні великих опуклих дисків наявність пружинного борони обов'язково. Вартість і вага конструкції збільшиться, але обробка поверхні буде оптимальною.

Налаштування борони

Якщо пристрій буде налаштовано невірно, то його буде тягнути в сторону. Дуже важливо виставити дишло горизонтально (паралельно площині поля). В іншому випадку перший ряд дисків буде поглиблюватися сильніше другого. В результаті бічні зусилля від першого ряду будуть вище, ніж від другого. Отже, ніякої компенсації не буде.

Кілька рекомендацій

Культиватор, а точніше його робочі органи зношуються лінійно до поверхні. З дисковим лущильником справи йдуть трохи по-іншому. На початковому етапі експлуатації пристрій зношується дуже повільно. Якщо виникла необхідність в зміні підшипникового вузла, то знос проходить нерівномірно.

Чим більше і товщі диск, тим дорожче буде коштувати його заміна. Звичайному споживачеві досить складно оцінити якість деталей, схильних до природного зносу, до яких відносяться диски і підшипники. Чим дешевше елемент, тим вище ймовірність стати власником неякісного примірника.

Висновок

Низькокваліфіковані фахівці кажуть, що дискові борони розрізняються лише діаметром дисків. Але вони абсолютно не враховують цілий ряд дрібниць. Навіть сама незначна деталь може позначитися на якості обробки. Вибирати варто тільки ту техніку, яка буде ідеально підходити під ваші індивідуальні потреби і без проблем вирішувати поставлені завдання.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*
Рекомендовані товари