Каталог техніки
Запчастини

Ефективні способи збереження азоту в ґрунті

Зміст:

  1. Чому "губляться" азотні добрива.
  2. Природний азот від рослин.
  3. Гранульоване азотне добриво: застосовувати чи ні?
  4. Внесення азотних добрив і обробка землі.
  5. Як обробляють ґрунт аміаком для підвищення вмісту азоту.
  6. Інгібітори нітрифікації як спосіб збереження азоту.
  7. Інгібітори уреази і їх роль в збереженні запасу азоту.
  8. Сірчані мікродобрива для оптимізації засвоєння азоту культурами.
  9. Обробка ґрунту, боронування і його вплив на збереження азоту.

Азот є одним з основних поживних речовин для більшості зернових культур і овочів. Від його змісту залежить швидкість розвитку рослини і якість плодів, тобто кінцевого продукту фермерських господарств. Однак азот - одне з найбільш рухливих добрив і при неправильному його внесенні велика частина речовини вимивається з ґрунту, не доходячи до кореневої системи рослин. Чому це відбувається і як запобігти цьому явищу?

азотна кислота застосування в сільському господарстві

Чому "губляться" азотні добрива

За дослідженнями вчених показники втрати азоту при первинному внесенні складають від 25% до 50%. Цифра залежить від типу самого добрива (наприклад, карбамід може "втратити" до 75%), кислотності і типу ґрунтів, а також температурного режиму і вологості.

Азот в ґрунті міститься у вигляді амонію або нітрату. Азот в нітратній формі швидко вимивається з "легких" ґрунтів в період дощів і навіть просто при підвищеній вологості і кислотності ґрунту. Проблема в тому, що саме нітрат азоту найкращий для засвоєння більшістю культур, а перетворення амонію в нітрат проходить природним шляхом при температурі вище 5 градусів. Так чи можна зупинити або сповільнити втрати азоту в ґрунті? Існує кілька способів вирішення проблеми.

Природний азот від рослин

Те, що бобові підвищують рівень азоту в ґрунті - загальновідомий факт, тому деякі фермери висаджують бобові після "важких" культур типу соняшника, щоб відновити вміст цієї речовини в ґрунті.

Особливість бобових в тому, що вони містять т.зв. бульбочкові бактерії, які трансформують атмосферний азот в аміачну форму і накопичують його в кореневій системі. Фактично, цей процес проходить за рахунок сонячної енергії тому найменш витратний для фермера, екологічний і щадний для мікрофлори ґрунту. Однак потрібно враховувати кілька моментів:

  1. Якщо бобові висаджуються цілеспрямовано для відновлення азоту, їх насіння рекомендовано обробити спеціальними азотфиксаторами (вони збільшують число бульбочкових бактерій), а це - витрати.
  2. Бобові, хоч і вимагають від ґрунту менше, ніж овочеві культури, можуть критично знизити рівень інших мінералів в ґрунті. Особливо, якщо висаджуються після рослин, які вже сильно виснажили ґрунт. Тому після бобових в деяких випадках потрібне внесення комплексних добрив з мікроелементами.

Крім того, бізнес-план і спеціалізація фермерського підприємства не завжди дозволяє віддати великі площі під бобові. З економічної точки зору - це не найвигідніша культура.

азотно калійні добрива

Гранульоване азотне добриво: застосовувати чи ні?

До основних азотних добрив, що випускаються в гранульованій формі відноситься аміачна селітра і сечовина, його високий відсоток також у комбінованій нітрофоски (азотно фосфорне добриво) і сульфат амонію. Азотні добрива в гранулах в цілому використовуються рідше, ніж в рідкій формі і мають як переваги, так і недоліки.

Плюси:

  • Зручна форма для зберігання і внесення;
  • Підвищений відсоток засвоюваності;
  • Зміст додаткових речовин, що знижують втрати;

 

Мінуси:

  • Відносно висока вартість;
  • Тривалий час трансформації і як наслідок повільне вплив;
  • Вносити гранули потрібно відразу під закладення;

В цілому, застосування гранульованого азоту рекомендовано для підгодівлі культури за умови врахування затримки дії. Для першого внесення гранули підходять погано саме через повільну трансформацію. Ну і звичайно ж, підприємство повинно мати у своєму розпорядженні достатньо коштів для закупівлі.

Внесення азотних добрив і обробка землі

передпосівна обробка ґрунту

Основне внесення азоту практично під будь-які культури проводиться на етапі весняної передпосівної обробки. Азотовмісні добрива можуть вноситися у вигляді гранул, порошку або в рідкій формі - в усіх випадках речовину необхідно відразу закрити для мінімізації втрат. Глибина загортання залежить від форми добрива і, як правило, повинна становити 15-10 см (але не менше 5). В іншому випадку нітрат азоту швидко піде з ґрунтовою вологою, а рідкий аміак і карбамід розкладаються під впливом зовнішньої температури.

При роботі на "важких" ґрунтах з обмеженим доступом кисню і в умовах недостатньої зволоженості гранульовані азотисті добрива можна закладати в ґрунт з осені, тому що швидкість їх трансформації значно знижується.

Що стосується підгодівлі, то тут потрібно враховувати:

  • Особливості культури;
  • Кліматичні умови;

Деякі культури вимагають 3-х разової підгодівлі протягом усього періоду вегетації, іншим достатньо 1-2-х внесень. При цьому підгодівля повинна проводиться при максимально сприятливих для переходу в нітратну форму умовах - температурі від 20 до 26 градусів і достатній кількості вологи в ґрунті.

При високій кислотності ґрунту і частих опадах азот швидко вимивається з ґрунту, тому вносити його в таких умовах не рекомендується. Випаровування деяких форм добрива прискорюється при високих температурах. Варто зазначити, що органічні азотні добрива (компости, послід) професійними фермерами практично не використовуються через низький вміст азоту, швидкого його розкладання і обмеженою сировинної бази для заготовки.

Як обробляють ґрунт аміаком для підвищення вмісту азоту

передпосівна обробка ґрунту

Тривалий час саме безводний аміак був основним видом азотного добрива. Вміст азоту в цій речовині доходить до 78%, а при зберіганні під високим тиском аміак переходить в зручну для внесення в ґрунт рідку форму.

Рідкий аміак впорскується в ґрунт як при посівних роботах, так і для подальшої підгодівлі культури. Проте, не дивлячись на високий вміст, аміачний азот дуже швидко випаровується через перехід рідкого аміаку в газоподібний стан. Щоб мінімізувати втрати, впорскування рекомендовано проводити в глибокі шари ґрунту.

Ще один нюанс - аміак дуже сильно шкодить мікрофлорі ґрунту, а його випаровування в великій кількості можуть навіть зашкодити паростки, тому вносити його потрібно в помірних кількостях і бажано при невисоких зовнішніх температурах.

Інгібітори нітрифікації як спосіб збереження азоту

Щоб зберегти добриво азот, можна розділити загальну базу добрив на 2-3 підживлення і вносити їх поступово. Однак, через швидке підвищення температур і втрати вологи ґрунтом, навесні створюються несприятливі умови для внесення азоту - він дуже швидко переходить в нітратну форму і вимивається.

Інгібітори можуть значно уповільнити процес трансформації і за рахунок цього підвищити засвоюваність. Як інгібіторів нітрифікації використовують нітропірін, дициандиамид, 3,4-діметілпіразолфосфат і 3-метилпіразолу.

Наприклад, нітропірін приглушує активність бактерії Nitrosamonas, яка переводить азот з аммонийной в нітритну форму (з якої він перетворюється в нітратну). При зовнішній температурі від 10 до 20 градусів, нітропірін затримує процес трансформації на термін до 45 днів. Ця речовина вноситься з сухими добривами, але краще працює в рідкій формі (з тієї ж аміачною водою) і найбільш ефективно працює на культурах з тривалим періодом вегетації.

Дициандиамид рекомендовано використовувати на легких ґрунтах з підвищеною вологістю, а 3,4-діметілпіразолфосфат стійкий до високих температур. В цілому ж інгібітори нітрифікації стабілізують не тільки азот, але і мікроелементи в ґрунті, що покращує якість врожаю.

Інгібітори уреази і їх роль в збереженні запасу азоту

азотні добрива види

Інгібітори уреази вносяться разом з карбамідом. Це азот добриво відрізняється високим відсотком втрати азоту, яка викликана дією уреазной бактерій. При їх впливі карбамід перетворюється в гідрокарбонат амонію, який потім розпадається, виділяючи велику кількість аміачних парів.

Швидше за все карбамід йде з верхніх шарів ґрунту, куди закладається, якщо використовується "нульова" або безотвальная обробка ґрунту. Внесеніе інгібіторів уреази дозволить затримати процес розпаду на період від 7 до 14 днів і знизити втрати карбаміду втричі (з 75% до 25%).

На даний момент на вітчизняному ринку можна знайти "жовтий карбамід", в який вже додані інгібітори уреази. Закупити дані речовини можна і окремо.

Сірчані мікродобрива для оптимізації засвоєння азоту культурами

Сірка безпосередньо не впливає на рівень азоту в ґрунті, однак від її змісту залежить швидкість і якість засвоєння рослинами корисних речовин, в тому числі і азоту. Оптимальне співвідношення сірки і азоту дозволить прискорити процес засвоєння, в повній мірі розкрити потенціал високоврожайних культур і знизити відсоток втраченого добрива.

Оптимальним вважається співвідношення азоту і сірки 80% на 20% або 85% на 15%. Тому при внесенні добрив потрібно провести хімічний аналіз ґрунту, щоб зрозуміти існуюче співвідношення і скорегувати його в потрібну сторону.

Наприклад, якщо в ґрунт вноситься сульфат амонію, то додатково буде потрібно внесення азоту, тому що пропорції в цьому добриві сірки і азоту - 50% на 50%. Підвищити ж вміст сірки можна за допомогою сульфату магнію, але знову ж таки - тільки при необхідності.

Обробка ґрунту, боронування і їх вплив на збереження азоту

зуб борони

Як можна зрозуміти з вищевикладеного матеріалу, практично для всіх способів збереження рівня азоту потрібне внесення в ґрунт додаткових поживних речовин і добрив. Таке внесення проводиться з використанням сільгосптехніки і ефективність робіт буде залежати від якості і точності машин в автопарку підприємства.

Крім того, на швидкість вимивання азоту впливає структура ґрунту, тому неправильна обробка буде значно гальмувати засвоєння добрива і збільшить фактичні втрати. Наприклад, на занадто "забитої" ґрунті знижується швидкість нітрування азоту, тобто перетворення його в оптимальну для поглинання культурами форму. Ефективні заходи по боротьбі з втратою добрива потребують наявності:

  • Борони або дискатора;
  • Комбінованої сівалки або апарату для внесення добрив;
  • плуга;
  • культиватора;

Не варто забувати і про вплив на якість підгодівлі умов зберігання і транспортування добрив.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*