Каталог техніки
Запчастини

Головні помилки при виборі і застосуванні дискових борін

Дискові борони користуються попитом у фермерів, які використовують різні технології обробки ґрунту. У цій статті ми перерахуємо основні прорахунки при виборі, застосуванні та налагодженні дискових борін різних типів.

Варіанти використання дискових борін

Дискові борони застосовуються при наступних типах обробки ґрунту:

  • Неглибока, перед посівом (глибиною до 6 см), і також для лущення залишків зернових;
  • Середня. Дозволяє змішувати, підрізати, а також подрібнювати бур'яни і рослинність на полі (глибина 7-15 см);
  • Глибока. Виконує ті ж функції, що і середня, тільки глибина обробки може становити до 20 см.


Для кожного з вищенаведених варіантів роботи, використовується окремий тип агрегатів, який може відрізнятися по:

  • Типу кріплення;
  • Формі диска;
  • Типу розташування кріплення;
  • Діаметру диска;

Розрізняють такі типи борін:

  1. Легкі борони, вони ж лущильники, відрізняються малим розміром диска і невеликою вагою, роблять обробку ґрунту до 7 см завглибшки.
  2. Середні борони, завдяки дискам середнього діаметра, працюють до 12 см вглиб ґрунту.
  3. Важкі дискові борони - відрізняються великим діаметром диска, завдяки якому глибина обробки доходить до 16 см.

 

Кожен тип має свою область застосування і адаптований під окремі умови використання. Незважаючі на поширеність легких борін, вони ефективно працюють тільки на постійно оброблюваних ґрунтах з нормальною вологістю. При обробці пасовищ, луків, оранці цілинних земель або глибокому закладенні добрива не обійтися без важких борін. Вони так само добре себе зарекомендували і на болотистих ґрунтах. Ці борони забезпечують більш інтенсивне подрібнення органічних залишків і зрізання бур'янів. З огляду на можливість сівозміни та задернения верхніх шарів ґрунту, практично кожен фермер рано чи пізно зіткнеться з обробкою необробленої ґрунту, яка неможлива без важкої дискової борони.

Чи скрізь можна використовувати?

Фахівці вважають, що застосовувати борони краще при закладенні зернових залишків в ґрунт, а не для підготовки ґрунту для посівів. Найбільш оптимальним варіантом для весняних передпосівних робіт експерти назвали культиватор, який справляється з підготовкою ґрунту краще.

 

 

Основне завдання дискової борони - подрібнення рослинних залишків після збирання зерна з поля і подальше їх перемішування з верхнім шаром землі, де ці самі відходи перетворяться в добриво. А ось щоб створити посівне ложе і вирівняти землю, дискові борони не підійдуть, оскільки через розгойдування дисків формують нерівну площу посів.

Але можливе застосування і компромісного варіанту. Основне завдання передпосівної підготовки - ущільнення і вирівнювання основи для висівання. Це можливо тільки якщо ґрунт має дрібногрудкувату структуру. Але для вирівнювання поверхні посівної площі також можно використовувати додаткову техніку. Друга мета передпосівних робіт - знищити бур'яни і уникнути їх повторної появи. З цими завданнями відмінно справляються дворядні дискові борони.

 

Прикочуючі котки

Використовуючи борони для підготовки ґрунту до посіву, потрібно звернути увагу на прикочуючій коток, який добре ущільнює структуру ґрунту. Також можна застосовувати тандемний каток, а при роботі з твердими ґрунтами краще скористатися клиновидними котками, призначеними для підготовки цього типу ґрунту.

 

 

Обирати коток слід виходячи з умов його застосування. Так, для сухого ґрунту краще купити гумовий, а для сирих ґрунтів і робіт при високій вологості повітря, більше підійдуть металеві моделі.

При підготовці ґрунту до посіву дисковою бороною її також потрібно правильно встановити і налаштувати. Це необхідно для забезпечення повної обробки площі на глибину достатню для висадки насіння.

Обробляти ґрунт рекомендують на один сантиметр вище, ніж рівень загортання насіння. Це забезпечить формування щільного посівного ложа і збереже цілісність ґрунтових капілярів. Тому, вибираючи діаметр диска, варто враховувати глибину обробки.

 

 

Діаметр і форма

Відомо, що у дисків невеликого розміру кутова швидкість обертання більше, відповідно, ріжуть вони ефективніше, а значить, якісніше виконують функцію подрібнення. Тому маленькі диски найбільш підходять для лущення стерні.

Але якщо плануєте працювати на площах з великою кількістю органічних залишків (наприклад, на кукурудзяному полі), то невеликий діаметр диска не найкраще рішення. Такі борони будуть погано справлятися з подрібненням такої великої кількості рослинності.

Крім діаметра, велику роль відіграє і форма вирізу дисків. Наприклад, диски з великими вирізами краще працюють на більшій глибині і можуть без проблем різати залишки рослин, але при цьому залишають великі грудки. 

Глибина обробки безпосередньо залежить від вирізу - менше розмір вирізу, значить менше глибина. Тому з передпосівної підготовкою краще справляються диски з маленьким вирізом, при використанні яких виходить дрібногрудкова структура ґрунту і рівна поверхня всієї посівної площі.

Чимало залежить від щільності самого ґрунту. Так, гладкі диски добре себе показали на щільних ґрунтах, але у вологому або легкої ґрунті вони просто провисають. Для останнього типу ґрунтів краще використовувати вироби з невеликими вирізами, котрі допомагають дискам чіплятися за ґрунт, що дає хороший обертальний момент.

Досвідчені механізатори рекомендують використовувати для обробки комбіновані знаряддя, оснащені гладкими дисками на задніх рядах і з вирізами в передній частині.

Неефективні поєднання

Головна помилка, яку допускають фермери, купуючи дискові борони - створення неефективних поєднань. Яскравим прикладом є установка культиваторних лап і борони на одній рамі.

Правильна борона дозволить ефективно перемішати більшу частину органічних залишків і зрізати бур'яни на необхідному рівні. При цьому швидкість її роботи від 12 до 15 км/ч. Трьохбалковий культиватор так само перемішує органічні залишки, але рухається повільніше 10-12 км/ч (якщо швидкість вище, то починають активно зношуватися головні робочі вузли).

Комбінація з культиваторних лап і дискових борін здається хорошим варіантом, але тільки на перший погляд. Основна проблема в тому, що для цих виробів передбачено різний поріг швидкості роботи. Отже, обробка ґрунту таким поєднанням не просто не збільшує її якість (обидва вироби роблять одне і те ж), але і призводить до перевитрати палива і зносу вузлів культиваторних лап.

Стійки і кути

Обираючи дискову борону, потрібно врахувати спосіб, яким стійки дисків прикріплені до рами. Не варто вибирати кріплення з амортизаційними або запобіжними вузлами, виконаними з гумових матеріалів. При експлуатації таких виробів потрібно періодична заміна демпферів, тому одразу можна взяти кілька запасних. Ще, при ущільненні гумового демпфера або зміні типу ґрунту необхідно кожен раз центрувати передні і задні борони, найчастіше в польових умовах і «на око», що так само не сприяє підвищенню ефективності обробки.

Відмінним варіантом стануть стійки з жорсткими кріпленнями пружинними вузлами запобігання та амортизації. Ще краще якщо сама стійка зроблена з пружинного стали.

Варто пам'ятати і про правильні кути атаки робочих дисків. Так, передній ряд дисків демонструє найбільшу ефективність при 16-ти градусах, а задні диски - при 14-ти. Не меншу роль відіграє і кут підрізання дисків, найбільш оптимальний - 20 градусів.

Досвідчені фермери рекомендують моделі зі статичними кутами атаки, тому що вироби зі складними вузлами, що дозволяють регулювати дані кути, менш надійні і частіше зазнають пошкоджень.

Чим простіше, тим краще

Купуючи дискову борону, краще вибирати моделі з підшипниковими вузлами на ковзанках і дисках, які не потребують додаткового обслуговування. Так, при ширині захвату вісім метрів, такиз вузлів може бути, щонайменше, 50, а догляд за ними досить трудомісткий і забирає чимало часу. Особливо яскраво це відчувається в весняний період, коли тривалі перерви на ремонт техніки просто неприпустимі.

Неправильне налаштування

Якісна борона не потребує додаткового налаштування, крім виставлення глибини роботи і рівня вирівнювання поверхні площі.

Одна з найпоширеніших помилок застосування дискових борін - неправильне налаштування висоти першого ряду дискової батареї. Якщо налаштувати борону таким чином, щоб передній ряд дисків був нижче заднього, то через роботу передніх рядів в щільному ґрунті (опір якого вище), трактор постійно буде «виляти» в ту сторону, куди спрямовані передні диски.

Це також призведе до перевантаження рами і підшипників в передньому ряду. А вони і так зношуються швидше за інші.

Щоб вирішити цю проблему, потрібно підняти перший ряд, внаслідок чого встановиться рівний опір ґрунту для задніх і передніх дисків.

Помилки застосування

Дискова борона - практично універсальний інструмент для фермерів, вона дозволяє робити багато маневрів, крім розвороту на місці при занурених у ґрунт дисках.

На жаль, цю помилку допускають багато механізаторів, прагнучи досягти якомога більшої площі обробки. В результаті такого маневру диск і підшипники швидко зношуються, на раму йде додаткове навантаження. Це тільки очевидні наслідки такого використання агрегату.

Крім неприпустимість розвороту на місці з заглибленими дисками, не рекомендується перевищувати рекомендовану швидкість - це так само призводить до перевантаження рами і зносу вузлів конструкції. Хоча на швидкості менше ніж 12 км/год взагалі немає сенсу дискувати.

Важливою перевагою дискових борін вважається швидкість їх руху. Диски середнього і малого діаметра тільки на великій швидкості дають обертання, необхідне для створення оптимальної під посів структури ґрунту.

Неправильна ширина захвату агрегату призводить до уповільнення трактора і не дозволяє набрати йому рекомендовану швидкість. Тому фахівці нагадують, що при покупці дискової борони і початком польових робіт, необхідно врахувати потужність трактора і необхідну глибину обробки ґрунту.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*
Рекомендовані товари