Каталог техніки
Запчастини

Як вибрати культиватор для трактора: різновиди та особливості

Рослинництво, в сільськогосподарській галузі, передбачає цілий комплекс робіт на протязі всього року - починаючи з обробки ґрунту для посівів та закінчуючи прибиранням пожнивних залишків. Для вирішення цих завдань раніше використовувався цілий парк техніки або ручна праця, але перший метод не вигідний з економічної точки зору, а другий малоефективний. Однак зараз фермери для обробки культур можуть використовувати позбавлені цих недоліків культиватори.

культиватор навісний

Яку функцію виконує культиватор для трактора

Культиватор - це спеціальний пристрій для трактора, який проводить обробку ґрунту без його орання та перегортання пласта, що дозволяє зберегти вологу та запобігти деградації ґрунту. Таке рішення найбільш актуально під час передпосівних робіт, коли від наявності вологи залежить майбутній врожай.

Завдяки наявності додаткових аксесуарів та елементів культиватори також можуть підгортати рослини, закладати стерню або вносити в ґрунт добрива.

лапи до культиватора

Класифікація культиваторних пристроїв

Залежно від мети використання та конструкції розрізняють декілька різновидів культиваторів:

  • Паровий культиватор суцільного обробітку - використовується під час передпосівної обробки грунту. Головне завдання - забезпечити швидке та якісне розпушування верхнього шару. Зазвичай, це крупногабаритні моделі з можливістю регулювання глибини розпушування.
  • Просапні прополювальні культиватори - відрізняються невеликим розміром та більш тонким налаштуванням розташування робочих органів. Використовується для розпушування та видалення бур'янів з міжрядь, коли важливо зберегти засіяні або пророслі паростки.
  • Спеціальний - призначений для обробки конкретного виду культур (чай, бавовна), експлуатації в нестандартних умовах (садові культиватори) або виконання вузькоспеціалізованих робіт, наприклад, підгортання. У сільському господарстві використовується відносно рідко, та замінюються більш універсальними моделями.

Окремо варто підкреслити універсальний культиватор, ціна на який, зазвичай, вище. Його конструкція дозволяє встановлювати різні робочі органи та проводити кілька видів робіт, тим самим замінюючи парові та просапні моделі.

За типом з'єднання розрізняють навісні та причіпні культиватори. Останні мають великі розміри та систему колес для самостійного пересування, в той час як культиватор навісний кріпиться до трактора за допомогою гідравліки. Навісні моделі можна за потреби піднімати для транспортування автошляхами або розворотів.

прополювальний культиватор

Пристрій культиватора - конструкція і принцип дії

Більшість культиваторів збираються на базі зварної прямокутної рами. Завод "Галмаш" при виготовленні основи використовує сталеву трубу з товщиною стінки 8 мм, щоб забезпечити максимальну міцність. На рамі встановлюється стійка культиватора, до якої й кріпляться лапи різної конструкції. Ширина захвату й глибина обробки варіюється від моделі до моделі та підбирається відповідно до вимог замовника.

Принцип дії культиватора передбачає розпушування ґрунту за допомогою стреловидних лап з подальшим його подрібненням та вирівнюванням. При цьому лапи розорюють верхній шар, не перегортаючи його, завдяки чому зберігається загальна структура ґрунту та волога.

Як працювати культиватором: базові рекомендації

Конкретна техніка обробки грунту культиватором залежить від виду робіт та робочих органів, які використовуються. Культиватор може виконувати боронування, фрезерування, прополку, культивацію та орання грунту. При проведенні даних робіт слід дотримуватися кількох правил:

  • Не можна обробляти дуже сухий або занадто вологий грунт - це не сприяє збереженню вологи;
  • Глибина розпушування повинна бути не менше глибини загортання насіння;
  • Для роботи на твердому грунті краще використовувати посилені лапи.

Також слід враховувати, що встановлення на одну раму декількох робочих органів дозволяє проводити комплексну обробку, але збільшує навантаження на трактор. До того ж різні інструменти не завжди ефективно взаємодіють.

 

Чому варто купити культиватор на трактор

Культиватор є одним з найбільш універсальних та затребуваних пристроїв для обробки ґрунту, який може замінити собою кілька спеціалізованих пристроїв. Культиватори, вироблені на нашому заводі, варто купити ще й тому, що вони:

  1. Адаптовані для роботи на поширених в Україні типах ґрунтів та ефективно обробляють будь-яку грунт;
  2. Легко пересуваються за рахунок встановлених колес, що знижує вимоги до потужності трактора;
  3. У складеному стані займають мінімум місця - корисно для тривалого зберігання або перевезення;
  4. Є універсальними та можуть використовуватися практично для будь-яких робіт, включаючи пожнивне закладення, передпосівний обробіток грунту та підгортання рослин;
  5. Виготовлені з міцних матеріалів за напрацьованою технологією - товщина стінки рами 8 мм, інші елементи виробляються з якісного чавуну або нержавіючої сталі;
  6. Мають просту систему налаштування, що дозволяє працювати на чітко заданій глибині;
  7. Підходять для більшості моделей тракторів вітчизняного та закордонного виробництва.

культиватор суцільного обробітку

Робочі органи культиваторів

Для безпосередньої обробки ґрунту в культиваторах може використовуватися кілька різних інструментів, що відрізняються за призначенням та конструкцією. До найбільш найпоширеніших належать:

  • Розпушувальні лапи - основний робочий орган культиватора. Розрізняють до 7 різновидів, але найбільшим попитом користуються стрілоподібні лапи «плоскорізи», які розпушують верхній шар ґрунту та зрізають бур'яни ще до їх проростання.
  • Різні види ковзанок - в залежності від конструкції катки можуть застосовуватися для подрібнення грудок, закладення добрив або подрібнення стерні та пожнивних залишків. Найчастіше катки встановлюють позаду лап.
  • Пружинно-каткова приставка - складається з декількох рядів довгих, тонких «голок». Створює дрібногрудкувату структуру ґрунту та проводить її часткове вирівнювання.
  • Вирівнююча планка - встановлюється позаду всіх робочих органів з метою фінішного вирівнювання ґрунту після його розпушування лапами та дисками.

Підбір культиватора під найпопулярніші сільськогосподарські трактори

Вибрати відповідний культиватор можна, тільки враховуючи особливості трактора, на якому його планується використовувати. Конкретна модель підбирається з урахуванням потужності, наявності необхідної системи кріплення, ваги трактора та інших технічних параметрів. Існують культиватори, призначені для гусеничних або міні-тракторів. Деякі зарубіжні трактори не передбачають можливість установки культиватора вітчизняного виробництва - це потрібно враховувати.

Нижче наведено список культиваторів для найбільш поширених с/г тракторів:

культиватор для трактора ЮМЗ

МТЗ Білорус 1221

культиватор для трактора Беларус

МТЗ Білорус 1523

культиватор для трактора ХТЗ

ХТЗ Т-150

культиватор для трактора Слобожанець

ХТА-208.1 СЛОБОЖАНЕЦЬ

(180к.с.)

культиватор для трактора Слобожанець

ХТА-208.1 СЛОБОЖАНЕЦЬ

(240к.с.)

 

Простий вибір культиватора та швидка купівля на заводі "Галмаш"

З огляду на все вищезазначене, можемо зробити висновок, що культиватор широко використовується на передпосівної, для закладення стерні та догляду за культурами в період зростання та дозрівання. Культиватор дозволяє знизити тимчасові витрати на виконання зазначених робіт й підвищити врожайність більшості культур.

Вибрати якісний культиватор вітчизняного виробництва можна тут. Крім зручного каталогу та широкого модельного ряду ми забезпечуємо покупцеві:

  • Допомога у виборі - досвідчені консультанти розкажуть про всі технічні особливості тієї чи іншої моделі та допоможуть обрати відповідний культиватор;
  • Гарантію якості - гарантійний ремонт техніки проводиться протягом 12 місяців з дня придбання. А середній термін служби техніки Галмаш становить до 10-15 років.
  • Доступні ціни - покупець отримує техніку безпосередньо від виробника без націнок посередників, тому вартість нашої продукції нижче, ніж в мережах роздрібного продажу.
  • Запчастини для ремонту - крім культиваторів у нас також можна замовити всі необхідні комплектуючі та витратні матеріали для ремонту техніки.
  • Експлуатаційне обслуговування - протягом 6 місяців після покупки ми проводимо гарантійний ремонт культиватора у разі поломки.
Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*