Каталог техніки
Запчастини

Кредит або форвардні контракти? Як отримати вигоду при продажу зерна

Зміст

  1. Форвардний контракт - це зручно
  2. Форвардний ринок: сфера застосування попереднього договору
    1. Форвард та ф'ючерс: в чому різниця
  3. Які зернові культури можуть стати об'єктом укладення форвардної угоди
  4. Форвардні закупівлі: переваги
    1. Види форвардних контрактів
  5. Форвард або кредит? Де взяти гроші
    1. Форвардний контракт: зразок договору

 

Основне завдання аграріїв у період посівної - знайти фінанси на проведення робіт. Не дивлячись на брак коштів сільгоспвиробники не перестають вкладатися в поповнення транспортного парку, придбання посівного матеріалу. Як ціна зерна в Україні, так й вартість аграрної техніки, не залишають виробнику фінансових «запасів» на майбутнє. Доводиться шукати вихід, та брати кредит або оформляти форвард. Яке рішення приведе до отримання найбільшої вигоди?

форвардні угоди

Форвардний контракт - це зручно

На аграрному ринку України поняття форвардних контрактів з'явилося не так давно, але з кожним роком набирає все більше балів популярності. Причин декілька:

  • форвард дає можливість аграріям укласти попередній договір на продаж зерна, отримавши фінансування в період найбільшої потреби в ньому;
  • форвардні контракти мають на увазі остаточний розрахунок за угодою відповідно до ринкових цін;
  • при укладанні форварда постачальник отримує гарантії у вигляді страхування від непередбачених випадків, в тому числі негоди.

Всі умови форвардної угоди зумовлені й вписані в контракт, що обгороджує постачальника від ризику фінансових втрат.

Форвардний ринок: сфера застосування попереднього договору

Форвард - це чітке позначення покупця й умов угоди ще до того моменту, коли врожай буде зібраний. У більшості випадків укладення договору проводиться перед посівною, що спрощує фінансове становище продавця й дає йому можливість використовувати максимальну кількість доступних ресурсів для завершення угоди та отримання власної вигоди.

Форвардні угоди в Україні поширені в досить широкому діапазоні підприємств агросектору. Фінансуванням сільгоспвиробників займаються як приватні фінансові організації, так і державний «Аграрний Фонд» України. Уклавши форвард, можна купити зерно кукурудзи, пшеницю, жито, гречку, ячмінь та інші культури, які користуються попитом та займають основну нішу в агросекторі країни.

Форвард та ф'ючерс: в чому різниця

експорт зерна з УкраїниФ'ючерс, як і форвард, є основним фінансовим інструментом, який передбачає попереднє укладання угоди. Головна відмінність ф'ючерсу - в більшості випадків такі договори не мають на увазі наявність реальних активів. Швидше, це біржовий інструмент, що дозволяє проводити фінансові торгові операції без реальних поставок за договором. Форвард менш стандартизований, на завершення угоди за форвардними контрактами проводиться реальний розрахунок та продаж зерна в Україні та за її межі.

Ф'ючерс та форвард, маючи безліч схожих характеристик, мають істотні відмінності, які можна побачити на етапі укладання договору. У перелік обов'язкових пунктів ф'ючерсного контракту включені вказівки ціни та строків поставки активу. Всі інші дані вказуються в специфікації, що додається до договору.

Форвардний контракт передбачає позначку в договорі будь-яких умов, обумовлених трейдерами, включаючи найменші нюанси процесу поставки товару.

Що вигідніше - форвард чи ф'ючерс? Кожен з інструментів займає свою нішу в аграрному секторі. Якщо форвардні контракти використовуються для позабіржової торгівлі, то договір по ф'ючерсу вигідніше укладати біржовим гравцям.

Які зернові культури можуть стати об'єктом укладення форвардної угоди

Як внутрішні продажі, так і експорт зерна з України здійснюються за найбільш рейтинговим продуктам. Згідно з проведеними статистичними дослідженнями, найбільш дохідними культурами за останні 5 років в Україні стали:

ф'ючерс та форвард

  • рис;
  • гречка;
  • кукурудза;
  • пшениця;
  • горох;
  • ячмінь;
  • овес;
  • просо;
  • жито;
  • сорго.

Як не дивно, але саме рис займає лідируючі місця в рейтингу прибутковості сільськогосподарських культур України. В останній рік істотно підвищилася рентабельність соняшнику, що також не залишилося непоміченим виробниками. Як відомо, попит народжує пропозиції, а, значить, й тягне за собою укладення форвардних операцій, що дозволяють аграріям розширити виробництво попитових культур.

Форвардні закупівлі: переваги

Маючи можливість вибрати шлях фінансування - форвард (ф'ючерс як один з варіантів) та кредитування, сільгоспвиробники все частіше віддають перевагу укладенню контракту на продаж перед посівною. Крім вже зазначених плюсів таких угод, даний вид фінансування має й інші переваги:

  • термін укладання форвардної угоди становить від 3 до 10 днів (на противагу - оформлення кредиту в банку відбувається менш оперативно й займає мінімум місяць);
  • розрахунок за поставлений врожай проводиться за ринковими цінами, що дає можливість аграріям не турбуватися про розцінки на зерно й фінансову вигоду.

Купити зерно в Україні за форвардними контрактами стає все більш популярним рішенням безлічі проблем. Переваги відчуває кожна зі сторін: аграрії отримують впевненість в майбутньому і можуть дозволити собі зосередитися на отриманні врожаю, без відволікання на супутні завдання. Покупець ще перед посівною або після появи перших сходів укладає договір на отримання зерна в необхідній кількості в обумовлені контрактом терміни, що також відкриває перед ним можливість планування.

Умови форварда вельми гнучкі та дають можливість сторонам підібрати найбільш вигідні пункти контракту. Так, форвард може бути як прив'язаний до курсу долара (з процентною ставкою 15-18%), так і бути незалежним від валютних стрибків (з процентною ставкою 22,5-27,5%).

Форвард багато в чому схожий з кредитом, але має більше переваг для обох сторін. Є й свої «підводні камені». Для укладення форвардного контракту виробникові доведеться переконати інвестора у власній прозорості та стабільності. Особливо, якщо мова йде про міжнародні угоди з більш суворими термінами завершення поставок за договором.

Перш ніж укласти форвард, аграріям доводиться ретельно прорахувати свої можливості та отримати гарантію того, що планований урожай буде вирощений й зібраний в необхідних обсягах. Інакше - вся вигода від угоди буде втрачена.

Україна експорт зерна

Види форвардних контрактів

Форвард, як предзаключенний договір, може бути різним. Так, серед можливих варіантів договорів виділяють:

  • поставний форвард DF - контракт, який завершується постачанням активу й повною оплатою за умовами укладеної угоди;
  • розрахунковий форвард NDF - не має на увазі поставку базового активу по завершенню строків, полягає у виплаті різниці між ціною, визначеною в договорі, та вартістю, що має місце на момент настання конкретної дати.

Форвардний контракт може бути укладений з відкритою датою, тобто не обмовляється в договорі конкретних термінів поставок активів. У випадку з аграрною продукцією такі угоди не актуальні, тому що як весняні, так й осінні форварди укладаються на підставі певних планів посівів з позначенням рухомої дати збору та поставки врожаю.

Угоди в аграрному секторі носять товарний характер. Їх результат - поставка сировини (зерна). Такі контракти найчастіше укладаються між торговими та виробничими компаніями. На сьогоднішній день найбільшим трейдером на ринку сільськогосподарських форвардних контрактів є ПАТ «Аграрний фонд». Організація пропонує вигідні умови фінансування виробників, відмінні процентні ставки з прив'язаним до курсу валют договором та контракти без прив'язки. В середньому термін оформлення угоди становить 5 днів.

Товарні форварди в Україні з'явилися в 2000-х та за минулі роки стали популярним, але ризиковим інструментом вирішення аграрних фінансових проблем. Звичайно, назвати форвард основним шляхом отримання фінансування не можна, та й навряд чи можна буде в найближчі кілька років. Але вже сьогодні все більша кількість виробників належним чином оцінили переваги подібних угод та їх вигоду.

Форвард або кредит? Де взяти гроші

форвардні контракти цеПорівнювати форвардний контракт й кредитування складно. Різні умови договору, різні терміни повернення коштів, та й процедура дуже різна.

Форвард - отримання фінансової підтримки в рахунок майбутнього врожаю. В принципі, про кредит можна сказати так само - адже повертати його фінансовій установі виробник буде після продажу зерна з отриманих коштів. Форвард дає можливість пропустити етап продажу-повернення грошей та реалізувати зобов'язання за угодою безпосередньо за допомогою поставки зерна покупцеві.

При практично рівних процентних ставках форвард є найбільш вигідним та зручним інструментом. Але має свої нюанси - необхідність прорахунку ризиків та дотримання всіх умов договору. А гарантію якості й обсягу зерна, часу дозрівання врожаю природа дати не може, на жаль.

Форвард або кредит? На зміну традиційному кредитуванню вже щосили приходить попередній висновок угод купівлі-продажу. Чи отримає вона масове поширення - покаже час.

  

 

Форвардний контракт: зразок договору

 

ФОРВАРДНИЙ КОНТРАКТ

(приблизний)



м. ______________

"__"__________ ___ г.

______________ в особі _________________, діюч__ на підставі ________________, іменован__ у подальшому "Покупець", з одного боку та ______________ в особі __________________, діюч__ на підставі _________, іменован__ у подальшому "Продавець", з іншого боку уклали цей контракт про таке:



1. ПРЕДМЕТ КОНТРАКТУ



1.1. Продавець зобов'язується продати Покупцю, а Покупець зобов'язується оплатити _________________, відповідає зазначеним в цьому контракті (далі по тексту - "Базовий актив") на умовах цього контракту: _________________.

1.2. Базовий актив продається за фіксованою форвардної ціною, що становить _____.

1.3. Покупець купує Базовий актив "__"_______ 201_ г.

1.4. На момент укладення цього Контракту Базисний актив повинен знаходитися в розпорядженні Продавця, не повинен бути закладеним, заарештованими й не бути предметом позовів третіх осіб.



2. ОБОВ'ЯЗКИ СТОРІН



2.1. Продавець зобов'язаний:

2.1.1. Передати Базисний актив Покупцеві в належній якості та належної комплектації шляхом (доставки, надання Покупцеві або зазначеній ним особі в місці знаходження базисного активу).

2.1.2. Продати Базисний актив по форвардної ціною Покупцеві незалежно від будь-яких факторів, крім обставин непереборної сили.

2.1.3. Продати Базисний актив Покупцеві в термін, зазначений в п. 1.3 Контракту.

2.2. Покупець зобов'язаний:

2.2.1. Прийняти права на Базисний актив.

2.2.2. Оплатити вартість базисного активу в порядку, передбачених цим Контрактом.



3. РОЗРАХУНКИ ЗА КОНТРАКТОМ



3.1. Форвардної ціною у значенні цього Контракту є фіксована ціна, розмір якої встановлено п. 1.2 Контракту.

3.2. Покупець оплачує отриманий Базисний актив шляхом перерахування грошових коштів на рахунок Продавця протягом _______ банківських днів з моменту передачі базисного активу Покупцеві.

3.3. Передача всього Базисного активу Покупцеві відбувається одноразово.

3.4. Датою передачі базисного активу Покупцеві є дата підписання акта прийому-передачі.



4. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН



4.1. Сторона, яка не виконала або неналежним чином виконала зобов'язання за цим Контрактом, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані таким невиконанням збитки.

4.2. Продавець в разі відмови виконати цей контракт повністю або в якій-небудь його частині зобов'язаний сплатити неустойку Покупцеві в розмірі __% на добу від суми оплати на підставі форвардної ціни. При цьому Покупець має право продати такий борг.

4.3. Покупець у разі прострочення оплати Базового активу сплачує Продавцю пеню в розмірі ___% від несплаченої вартості базисного активу за кожен день прострочення, а також відсотки за користування чужими грошовими коштами в розмірі ___% від несплаченої вартості базисного активу за кожен день прострочення.

4.4. Стягнення неустойки та відсотків не звільняє сторону, яка порушила Контракт, від виконання зобов'язань в натурі.

4.5. Жодна із Сторін не несе відповідальності за невиконання або неналежне виконання нею будь-якого зобов'язання за Контрактом, якщо воно обумовлено виключно настанням та / або дією обставин непереборної сили, тобто надзвичайних та невідворотних за даних умов обставин.

До таких обставин відносяться:

- рішення вищих органів законодавчої, виконавчої влади України або Національного Банку України, які унеможливлюють для однієї із Сторін продовжувати виконання своїх зобов'язань за даним Договором;

- рішення вищих органів законодавчої, виконавчої влади України або Національного Банку України, які унеможливлюють для однієї із Сторін продовжувати виконання своїх зобов'язань за даним Договором;

- військові дії, страйки, введення надзвичайних станів;

- стихійні лиха (ураган, повінь, землетрус і т.п.).

4.6. Сторона, для якої створилася неможливість виконання зобов'язань за цим Договором чинності вищевказаних причин, зобов'язана в триденний термін проінформувати в письмовій формі іншу Сторону про настання таких обставин. Несвоєчасне повідомлення про настання обставин, передбачених цією статтею, позбавляє зацікавлену Сторону можливості в подальшому посилатися на такі обставини, як на обставини, що звільняють її від відповідальності за невиконання зобов'язань за цим Договором.

4.7. Доказом настання й тривалості дії обставин непереборної сили є письмові свідчення чи інші документи компетентних органів влади, що підтверджують настання й припинення дії вищевказаних обставин, а також наявність причинно-наслідкового зв'язку між настанням обставин непереборної сили та неможливістю виконати свої зобов'язання за Контрактом.



5. ІНШІ УМОВИ



5.1. Всі зміни й доповнення до Контракту дійсні, якщо вони складені в письмовій формі та підписані обома сторонами.

5.2. Всі суперечки за договором вирішуються шляхом переговорів, а у разі недосягнення згоди - в судовому порядку відповідно до чинного законодавства України.

5.3. Контракт набуває чинності з дати його підписання Сторонами та діє до дати його виконання за форвардною ціною.

5.4. У всьому іншому, не передбаченому цим контрактом, сторони керуються чинним законодавством України.

5.5. Даний Контракт укладено в двох примірниках, по одному для кожної зі сторін.



6. АДРЕСА ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН



    Продавець: ________________
_______________________________
_______________________________



    Покупець: _________________
_______________________________
_______________________________





  Продавець:         Покупець:
  ___________        ___________
     М.П.                М.П.

 

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*