Каталог техніки
Запчастини

Мінеральні добрива та їх роль в сільськогосподарському виробництві

Мінеральні добрива та їх роль в сільськогосподарському виробництві

Зміст:

  1. Мінеральні добрива як спосіб ефективної підгодівлі ґрунту
  2. Для чого потрібні фосфорні добрива
  3. Різновиди і класифікація фосфорних добрив
  4. Для чого потрібні калійні добрива
  5. Калійні добрива: види і класифікація
  6. Для чого потрібні азотні добрива
  7. Різновиди і застосування азотних добрив
  8. Що таке комплексні мінеральні добрива
  9. Як вибрати добриво комплексне
  10. Як розрахувати діючу речовину і необхідну кількість добрива
  11. Чи безпечні мінеральні добрива?
  12. Використання мінеральних добрив запобігає вмиранню ґрунту

Прибутковість с / г підприємства безпосередньо залежить від врожайності культур. На неї впливає не тільки технологія вирощування і своєчасність обробки, але і властивості ґрунту. Велика частина родючих чорноземів в Україні сконцентрована в південних областях, але навіть цей тип ґрунтів "втомлюється" від безперервного щорічного використання, внаслідок чого знижується врожайність. Щоб зберегти високі показники збору врожаю, потрібно поповнювати запас основних хімічних речовин ґрунту (незалежно від її типу).

Мінеральні добрива як спосіб ефективної підгодівлі ґрунту

Міндобрива, що включають різні солі і метали найчастіше використовуються фермерськими підприємствами для підгодівлі ґрунту і збереження його родючих властивостей. На відміну від органічних, великі партії добрави легше транспортуються і зберігаються, до того ж їх вартість часто нижче органіки (при відсутності власної бази виробництва перегною). Крім того добрива швидше і ефективніше заповнюють запас конкретної хімічної речовини.

Розрізняють такі групи мінеральних добрив:

  • Фосфорні;
  • Калійні;
  • Азотні;

Про кожну з них ми докладніше розповімо нижче.

Для чого потрібні фосфорні добрива

Фосфор входить до складу білків, нуклеїнових кислот, цукрів, вітамінів і інших речовин, що містяться в сільськогосподарських культурах. Цей елемент відповідає за інтенсивність і швидкість розвитку надземної частини рослини, а також формування плодів. При дефіциті фосфору спостерігається гальмування росту культури, зменшення середнього розміру рослини, площі листя і як наслідок зниження швидкості дозрівання і розміру плодів. У деяких видах рослин листя може набувати синьо-зелений відтінок.

Фосфор також необхідний для збереження рівня клітинної вологості в рослинах, що підвищує їх стійкість до посухи. Тому фосфорна підгодівля затребувана в степових регіонах України з низьким і середнім показником опадів.

Різновиди і класифікація фосфорних добрив

Основним критерієм класифікації фосфорних добрив є їх розчинність. Так, розрізняють:

  • Розчинні - добре розчиняються у воді і в лугах.

Сюди належать суперфосфат (відсоток фосфору 15-20%) і подвійний суперфосфат (відсоток фосфору 45-50%). ТУК проводиться в гранулах, легко зберігається і транспортується, добре розчиняється у воді і тому легко засвоюється рослинами. Найбільш поширена в сільському господарстві група фосфорної підгодівлі.

  • Напіврозчинні - не розчиняються у воді, але добре розчиняються в лугах.

Найпоширенішим напіврозчинним добривом є фосфоритне борошно. Порошкоподібна речовина не розчиняється у воді, тому більшість рослин можуть засвоювати його тільки на кислих ґрунтах. Найкраще підходить для вирощування гірчиці, гречки і гороху - це одні з небагатьох культур, здатні поглинати фосфор з борошна при відсутності кислотного елемента.

  • Слаборозчинні добрива - не розчиняються у воді і погано розчиняються в лугах.

Представником групи є "Преципітат" - речовина відрізняється високим відсотком вмісту фосфору. Однак головна його перевага в тому, що він не тільки збільшує запас фосфору, а й знижує кислотність ґрунту. Актуальний для ділянок з підвищеною кислотністю.

Для чого потрібні калійні добрива

Основними функціями іонів калію є стабілізація мітохондрій і хлоропластів, регулювання властивостей цитоплазми, активація ферментних систем і нормальна робота системи водопоглинання. У перекладі на нормальну мову це означає, що калій відповідає за отримання спочатку надземною системою, а потім плодом необхідних хімічних речовин, його правильний ріст і розвиток. Ця речовина допомагає поліпшити смакові якості плодів, а також продовжити термін їх зберігання після збору.

Брак калію відбивається в першу чергу на листках - вони починають жовтіти від країв до центру, а потім набувають бурий відтінок. Як наслідок гальмується механізм фотосинтезу, знижується зростання і розвиток рослини.

Калійні підгодівлі рідко використовуються самостійно і вносяться разом з фосфорними або азотними. Вносити їх можна як окремо, так і у вигляді комплексних мінеральних добрив, що включають калій.

Калійні добрива: види і класифікація

Всі калійні добрива добре розчиняються у воді. Залежно від допоміжної речовини, калійні добрива бувають:

  1. Хлорні;

Так само як хлористий калій (50-60% калію) і виготовлена ​​на основі сильвініту калійна сіль (40%). Ці добрива містять додаткові корисні речовини, необхідні рослинам і відрізняються високою концентрацією калію. Хлорні калійні добрива вносяться тільки після збору врожаю, щоб хлор до наступної посівної проник в глибокі шари ґрунту і не дратував кореневу систему рослин.

  1. Безхлорні;

Представником є ​​сульфат калію. Він також містить високий відсоток діючої речовини - близько 42%, тому підходить для ґрунтів з великим дефіцитом калію. Головна перевага - відсутність хлору, який може значно знизити розвиток рослини.

Для підгодівлі також можна застосовувати сильвинит - подрібнений мінерал з вмістом калію 18-20%. Він не містить хлору, а й швидко відновити запас калію в ґрунті з його допомогою не вийде.

Для чого потрібні азотні добрива

Азот входить до складу рослинних білків, амінокислот, нуклеїнових кислот - тобто тих речовин, які відповідають за ріст і розвиток надземної частини рослини. Внаслідок дефіциту азоту значно знижується кількість бічних пагонів культури, число і розміри листя, гальмується загальний розвиток кореневої системи.

Застосування азотної підгодівлі разом з калійної дозволить отримати сильні і розвинені рослини і плоди з хорошими смаковими якостями і тривалим терміном зберігання. Однак не рекомендується поєднувати азотні і фосфорні речовини, тому що при потраплянні у ґрунт вони починають конкурувати між собою, внаслідок чого рослина не отримує достатню кількість необхідних речовин.

Різновиди і застосування азотних добрив

Азотні мінеральні добрива розрізняють в залежності від допоміжних речовин, що вступають в реакцію з основним елементом. це:

  • Аміачні;

Найбільш поширеним аміачним добривом є рідкий аміак (аміачна вода). Відсоток азоту в ньому доходить до 20%, при цьому стоять рідкі добрива в 1,5-2 рази нижче, ніж у твердих аналогів. Такі добрива зберігаються в закритих контейнерах, тому що поступово втрачають азот. Існує також аміачна селітра (35% азоту) - підходить практично для всіх типів ґрунтів і культур, але через вибухонебезпечності вимагає особливих умов зберігання, тому рідко продається приватним особам.

  • Нітратні;

Широко використовується натрієва селітра з 15-17% вмістом азоту (знижується при тривалому зберіганні). Підходить для ґрунтів з підвищеною кислотністю, але не застосовується на чорноземах і при вирощуванні тепличних рослин. Застосування нітратів обмежене законодавчо і існує тільки кілька дозволених марок натрієвої селітри.

  • Амідні;

До цієї групи належить сечовина (карбамід азоту) з високим відсотком вмісту основної речовини 42-45%. У твердій формі вноситься тільки при заглибленні в ґрунт, також можливе застосування попередньо розчиненого у воді концентрату. Підходить для всіх типів ґрунту і для більшості с / г культур. Сечовина підвищує концентрацію нітратів в плодах, тому важливо правильно визначити її кількість.

Що таке комплексні мінеральні добрива

Замість застосування різних видів мінеральних добрив можливе внесення їх комплексних аналогів. Комплексні підгодівлі включають кілька корисних речовин, відрізняються збалансованим складом, відносно простий транспортуванням і зберіганням. Виробники також пропонують комплекси з різними мінеральними добавками, що включають стимулятор росту і розвитку рослин.

В цілому їх застосування рекомендовано на відносно збалансованих ґрунтах, де немає гострої нестачі конкретного хімічного елемента.

Як вибрати добриво комплексне

Комплексні підгодівлі розрізняють за способом і технології виробництва. Існує три основних групи:

  • Складні - коли в одному хімічній сполуці поєднується кілька поживних елементів.

В якості представника можна назвати амофос, що включає калій, магній і фосфор. У складі також є корисна сірка (зустрічається нечасто в мінеральних добривах) і заважає відсутній розвитку хлор. Підходить для будь-яких культур і типів ґрунту.

  • Важкозмішані - як правило гранульовані, при цьому в одній гранулі міститься кілька речовин. Від складних відрізняються тим, що не створюється єдине хімічна сполука.

Група включає такі добрива як нітрофос і нітроамофоска. Нітрофоска містить 50% азоту і 50% фосфору і відмінно підходить для чорноземів, сіроземів і дерново-підзолистих ґрунтів. Нітроамофоска включає три основні елементи - калій, фосфор і азот у вигляді різних солей - виглядає як розчинні у воді кульки.

  • Змішані - проводяться шляхом механічного змішування різних видів мінеральних добрив.

До них можна віднести фосфорно калійні добрива в різних пропорціях або азотно-калійні, змішані з порошкоподібних речовин.

Як розрахувати діючу речовину і необхідну кількість добрива

Визначення необхідної кількості добрива є складним завданням, яку краще довірити фахівцеві-агроному. Однак, якщо ви вирішили самостійно порахувати, скільки потрібно мінерального добрива слід пам'ятати, що кількість діючої речовини і кількість добрива - різні показники.

  • Кількість добрива - показує обсяг або масу конкретного добрива, необхідного на одиницю площі. Як правило, вказується виробником.
  • Кількість речовини - необхідно для застосування декількох видів добрив на ґрунтах з диспропорційні хімічним складом, коли точно потрібно визначити скільки калію, азоту або фосфору потрібно.

Кількість речовини обчислюється за формулою М х 100% / П. Де М - маса добрива, а П - відсоток вмісту необхідного речовини. Наприклад, якщо нам потрібно отримати кількість речовини в 1-м літрі 20% аміачної води, то 1х100% / 20% = 5 гр.

Нижче наведена таблиця кількості і технології внесення найбільш поширених ТУК:

Якщо потрібно поліпшення відразу декількох показників хімічних речовин, але використовуються не універсальні добрива, також потрібно правильно поєднувати, різні види добрив, таблиця нижче показує сумісність різних речовин:

Чи безпечні мінеральні добрива?

Найчастіше у шкідливості мінеральних добрив впевнені дрібні землевласники і садівники, однак прояснити це питання варто навіть власникам великих с / г підприємств. Міф про небезпеку мінеральної поживи виник на хвилі піднесення "organic" і "eco" виробництва продуктів харчування і не має під собою наукових підстав. Правильно вироблені і сертифіковані мінеральні добрива можуть бути небезпечні тільки при їх надмірному внесенні в ґрунт.

Мінеральні і органічні добрива виконують одну і ту ж функцію - заповнюють запас поживних речовин ґрунту, споживаних культурами для зростання і розвитку. Компост містить ті ж хімічні речовини, що і мінеральні, тільки в набагато меншій кількості і з домішкою другорядних речовин. Єдиним їх перевагою в порівнянні з мінеральними є більш простий і швидкий процес засвоєння.

При правильному застосування ефективність мінеральних добрив на кілька порядків вище, але тільки, ще раз зазначимо, - при правильному застосуванні. Визначити кількість, спосіб, технологію і період їх внесення може тільки фахівець. Дрібні фермери і городники-любителі або отримують негативний результат через надмірну концентрацію / нестачі речовин в ґрунті або просто бояться вносити мінеральні добрива.

Використання мінеральних добрив запобігає вмиранню ґрунту

Азот, фосфор і калій є основними речовинами, які необхідні с / г культур для ефективного росту і дозрівання. Їх брак в ґрунті призводить до зниження врожайності і як наслідок ефективності та доходу підприємства. Щоб підняти показники збору врожаю, потрібно або заміна ділянки вирощування або відновлення його запасу хімічних елементів.

Найбільш ефективним, швидким і безпечним (при правильному використанні) способом підвищення врожайності ґрунту є мінеральні добрива. Вони існують в різних формах і діляться на види залежно від основної речовини. Вибирати добриво слід виходячи з нестачі того чи іншого хімічного елемента і показників ґрунту. Правильно визначаючи кількість і період внесення можна за 1-2 роки відновити хімічний баланс ґрунту і підвищити врожайність.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*