Каталог техніки
Запчастини

Правильна посадка кукурудзи для підвищення врожайності

Зміст:

  1. Коли саджати кукурудзу: переваги ранньої сівби
  2. Противники такого підходу серед можливих ризиків ранніх посівів згадують
  3. Як саджати кукурудзу під зерно
  4. Урожайність кукурудзи і прибуток: чому саме ця культура
  5. Як обробляти ґрунт під посів
  6. Як і чим проводити підгодівлю кукурудзи
  7. Схеми посадки кукурудзи і їх вплив на врожайність
    1. Квадратно-гніздовий посів
    2. Рядковий посів
  8. Висновки: як правильно саджати кукурудзу

 

Кукурудза в Україні вирощується дрібними і великими фермерськими господарствами практично в усіх регіонах. Це викликано рентабельністю і попитом на неї в харчовій, скотарській і технічній галузях. Проте, врожайність цієї культури залежить від багатьох природних і технологічних чинників, тому далеко не кожен рік вдається підвищити або навіть зберегти показники врожайності. Так від чого залежить врожайність кукурудзи і як її підняти?

посів кукурудзи

Коли саджати кукурудзу: переваги ранньої сівби

Дослідження, проведені в США, показали, що підвищити врожайність кукурудзи може ранній посів. Такий підхід забезпечує цілий ряд переваг:

  • Паростки кукурудзи розвиваються краще, якщо їх проростання відбувається в прохолодну і вологу погоду;
  • Рано висаджені рослини в посушливі літні місяці вже матимуть розвинену кореневу систему і зможуть краще переносити нестачу вологи;
  • При ранній сівбі правильно підібраних сортів, врожай теж можна зібрати на кілька тижнів раніше, що захистить качани від осінніх морозів або наслідків запізнілого прибирання (що часто трапляється при поганій осінній погоді);
  • Рано висаджені рослини, часто мають меншу висоту і мало схильні до вилягання через сильний вітер і несприятливу ​​погоду, що дозволяє підвищити урожай;
  • В середньому зниження врожаю через запізнілий посів відбувається частіше, ніж через більш ранній.

Противники такого підходу серед можливих ризиків ранніх посівів згадують:

  • Загрозу заморозків - проведені в Мічигані дослідження показали, що навіть якщо паростки піддаються морозу, це практично не впливає на врожайність. Пошкоджені морозом ранні листя при подальшому розвитку стебла виявляються затіненими або відпадають, тому від них не залежить зростання культури і врожайність.
  • Вологу і холодну погоду - багато сучасних гібридів кукурудзи стійкі до низьких температур або підвищеної вологості, тому при правильному виборі посівного матеріалу вплив ранньовесняної погоди можна значно зменшити.
  • Швидкий розвиток бур'янів - оскільки кукурудза при зростанні практично не обробляється механічно, вирішити проблему бур'янів можна при правильному виборі гербіцидів.

Крім того, навіть якщо ранні сходи загинуть внаслідок заморозку або несприятливих погодних умов, фермер може провести повторний посів на тих ділянках, які залишилися без більшої частини паростків.

коли сіяти кукурудзу

Як саджати кукурудзу під зерно

Поняття "ранній" посів оціночне і залежить від конкретного регіону вирощування. Час посіву слід вибирати, виходячи з температури ґрунту - на глибині в 10 см вона повинна становити 8-12 градусів. Але при цьому потрібно:

  1. Вимірювати температуру самостійно, адже прогрівання ґрунту залежить від її типу і наявності стерні або дерну, тому не можна орієнтуватися на загальні дані агрослужби;
  2. Враховувати, що на глибині в 10-12 см температура змінюється вкрай повільно, а на 20 см і глибше залишається приблизно однаковою цілий рік. Якщо є впевненість у сприятливій і теплій погоді на найближчі кілька тижнів, то посів можна починати і раніше.

Насіння кукурудзи висаджуються за певною схемою (про це трохи нижче) на глибину не більше 8 см з використанням сівалок точного посіву. В першу чергу висаджуються ранні гібриди, оскільки вони більш стійкі до холоду. До того ж, різний період розвитку ранніх і пізніх сортів створить умови для поступового і ефективного збирання врожаю.

Середня кількість рослин на 1 га залежить від вирощуваного сорту кукурудзи і коливається від 55 до 95 тис. - це приблизно 5-7 рослин на погонний метр при рядковій посадці. Більш точні цифри можна отримати у виробника посівного матеріалу.

 

Важливо: при занадто великий густоті насаджень стебла кукурудзи починають конкурувати за сонячне світло і вологу, тому їх розвиток сповільнюється, а врожайність значно падає. Рослини стають більш уразливими до хвороб.

 

Для вирощування кукурудзи найкраще підходить "легкий" дренований ґрунт, на рівнинах і височинах. Місцевість має бути добре освітлена з мінімальними перешкодами для сонячних променів. Кукурудза погано росте в низинах через скупчення в них ґрунтових вод і більш короткого світлового дня.

Врожайність кукурудзи і прибуток: чому саме ця культура

Кукурудза є однією з найбільш поширених с/г культур на території України і за площею посівів поступається тільки зерновим. Це обумовлено цілою низкою чинників, серед яких:

  • Наявність харчових, кормових і технічних сортів;
  • Велика кількість стійких і врожайних гібридів;
  • Високий попит на кукурудзу в різних галузях;
  • Можливість вирощування на різних ґрунтах;
  • Наявність земельних угідь з оптимальними кліматичними умовами (в основному - на півдні);
  • Культура не вимагає механічної обробки під час росту.

Крім того, це одна з найбільш рентабельних культур. Прибуток за один сезон по співвідношенню до витрат на посів і догляд може становити від 400% до 800% в залежності від врожайності та ситуації на ринку. Саме тому вирощуванням кукурудзи як бізнесом займаються і великі агрокомпанії і невеликі фермерські господарства.

кукурудза вирощування

Як обробляти ґрунт під посів

Спосіб обробки ґрунту під кукурудзу залежить від технології обробки, що використовується фермерським господарством. Це може бути:

  1. Класична обробка - передбачає осіннє закладення пожнивних залишків і оранку плугом на глибину 25-30 см. Ранньою весною на зораній ділянці проходить культиватор, який створює однорідну мілкокомковисту структуру ґрунту, вирівнює землю під посів і головне - закриває вологу. При класичній обробці кукурудза висівається в звичайний для цієї культури час, для посіву можна використовувати перевірені класичні гібриди.
  2. No-till або "нульова" обробка - посів кукурудзи по стерні або дерну, без попередньої обробки ґрунту. Цей спосіб дозволяє запобігти вітровій ерозії і руйнуванню структури ґрунту, але вимагає застосування спеціальних сівалок з дисками, що розрізають стерню. Також потрібно враховувати, що при посіві "No-till" борозни більш холодні, тому в якості посівного матеріалу використовують стійкі до холоду гібриди.

На дренованих ґрунтах хороший результат показав гребньовий посів, для якого використовуються сівалки з культиваторами, проте даний метод не підходить для "важких" ґрунтів.

Як і чим проводити підгодівлю кукурудзи

добриво для кукурудзиРослина кукурудзи розвивається протягом усього вегетативного періоду, тому культура постійно вимагає поживних речовин - калію, азоту і фосфору. Підживлення культури проходить у 2 етапи:

  1. При появі перших листків - на етапі 4-5 аркушів вноситься азотне добриво (аміачна селітра з розрахунком 7-8 кг на га). На ранніх етапах розвитку рекомендовано використовувати легкорозчинне органічне добриво - пташиний послід, гнойова жижа. Вони краще засвоюються кореневою системою.
  2. При появі волоті - вноситься суперфосфат і калійні добрива з розрахунком 3 кг і 0,5 кг на 1 га відповідно. При необхідності проводиться додаткова підгодівля керамбіта або аміачною селітрою.

Слабкий розвиток і неповноцінні стебла можуть свідчити і про нестачу мінеральних речовин. Щоб цього уникнути, можна при посіві внести комплексні мінеральні добрива. Деякі особливості залежать від типу ґрунту:

  • На чорноземах спостерігається нестача калійних і азотних речовин, брак яких не може компенсувати весняна підгодівля, тому на таких ґрунтах вносити добрива потрібно в кілька етапів, аж до початку формування зерен.
  • У лісостепових і північних регіонах кукурудзі в першу чергу потрібні комплексні мінеральні добрива. Підживлення іншими речовинами проводиться за необхідностю.

Також потрібно робити коригування на сівозміну, наприклад, якщо кукурудзу посіяли на ділянці, де виростала картопля або коренеплоди, то знадобиться додаткова підгодівля калієм.

Схеми посадки кукурудзи і їх вплив на врожайність

Розташування зерен і відстань між ними впливає на швидкість розвитку культури і, відповідно, врожайність. Фермерським господарствам рекомендовано використовувати сівалки точного висіву (бажано пневматичні), оснащені GPS. На відміну від звичайних зернових сівалок, вони дозволяють регулювати густоту і рівномірність висіву, від якого залежить врожайність. Існує дві основні схеми сівби кукурудзи:

  • Квадратно-гніздовий посів - відстань між рослинами становить 45 см, на 1 м2 можна розмістити 9-12 рослин. Цей спосіб використовується в основному домашніми господарствами на невеликій посівній площі, тому вимагає попередньої розмітки ділянки і надточної висадки.

технологія вирощування кукурудзи

  • Рядковий посів - посівний матеріал висаджується рядами. Норма висіву кукурудзи і ширина міжрядь залежить від вирощуваного сорту кукурудзи. Наприклад, низькорослі гібриди показують найвищий врожай при відстані між рядами у 30 см. Сорти для силосу можуть активно рости при міжряддях у 20 і навіть 15 см. Насіння при цьому висаджують пунктиром або в шаховому порядку. У другому випадку повинен утворитися так званий "магічний трикутник".

як посадити кукурудзу

На розвиток рослини також впливає те, яким кінцем воно розташоване до землі. Дослідники з Огайо виявили, що якщо насіння потрапило в ґрунт тонким кінцем вниз, то паросток з'являється в середньому на 3 дні раніше, а сходи на 10% більше. Правда до моменту дозрівання різниця між рослинами практично непомітна.

Не дала позитивних результатів і практика посіву "через ряд" у поєднанні із зерновими культурами. Урожайність кукурудзи при широких міжряддях, звичайно, підвищувалася, але затінені зернові не могли нормально розвиватися, тому в середньому урожай такий же, як і при звичайному рядовому посіві.

Висновки: як правильно саджати кукурудзу

За підсумками всього перерахованого вище, можемо вивести наступні рекомендації щодо ефективного посіву та вирощування кукурудзи:

  • Не варто боятися ранньої сівби - ризик втратити врожай через запізнілу висадку посівного матеріалу вище, ніж через більш ранню, а більшість проблем, пов'язаних з погодними умовами, вирішуються шляхом вибору правильного гібриду.
  • Кукурудзу слід висаджувати при певному прогріванні ґрунту. Ця культура любить добре прогріті і освітлені ділянки і не переносить низини зі скупченням ґрунтових вод.
  • Спосіб обробки ґрунту залежить від використаної фермером технології. В цілому, більш прогресивна "нульова" обробка може збільшити урожай за рахунок збереження вологи і структури ґрунту, але і традиційна оранка показує хороший результат. Головне - дотримання термінів проведення робіт.
  • Культура має потребу у великій кількості поживних речовин. Для її підживлення використовують азотні, калійні і фосфатні добрива, а також комплексні мінеральні та органічні речовини. Добрива вносяться при перших листках, а при необхідності - протягом усього періоду вегетації.
  • Схема висадки, включаючи відстань між рядами залежить від вирощуваного сорту. Для точного посіву потрібна сучасна агротехніка з GPS-системами.

Техніку для проведення всього комплексу агротехнічних робіт - від внесення добрив до закладення пожнивних залишків можна знайти на нашому сайті.

терміни посіву кукурудзи

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*