Каталог техніки
Запчастини

Способи механічного обробітку ґрунту та сільськогосподарська техніка для її проведення

культивация земли

Ефективність та термін роботи будь-якого фермерського господарства залежить від вміння збалансовано використовувати основний виробничий ресурс - землю. Без належної обробки навіть найродючіші ґрунти будуть давати невеликий урожай та швидко виснажуватися. Щоб не допустити цього, потрібно зрозуміти, від чого залежить родючість ґрунту та забезпечити необхідні фактори за допомогою ефективних методів обробки.

Для чого потрібні різні види механічної обробки ґрунту

На даний момент сільськогосподарська галузь розробила цілий арсенал способів та методів обробки ґрунту, практично для всіх періодів річного циклу. Щоб зберегти поживні речовини та не допустити руйнування структури ґрунту потрібно проводити оранку, розпушування, вирівнювання та інші види обробки. Ми розповімо, як обробляють ґрунти, коли це робити та яка техніка буде потрібна.от чего зависит плодородие почвы

Що таке кришення ґрунту та в яких цілях проводиться

Під кришення розуміють механічне розділення великих ґрунтових окремостей на більш дрібні з діаметром до 2-3 мм. Простіше кажучи, кришення - це подрібнення поверхні ґрунту.

Даний метод обробки необхідний для створення дрібнокомковатої структури, придатної для засіювання ділянки та активного росту культур, а також підвищення аерації ґрунту та прискореного волого випаровування. Кришення сприяє активізації біологічних процесів всередині ґрунту та розбиває утворену внаслідок дощів верхню кірку, що гальмує сходи та розвиток рослин.

Кришення обов'язково проводять на ділянках, де проростали однорічні або багаторічні кормові трави, зернові культури, також раніше не оброблюваному грунті. При плануванні цього заходу потрібно враховувати погодні умови - якщо буде занадто спекотно, з землі швидко випарується волога, якщо піде дощ - на поверхні знову утворюється міцна кірка.

Розрізняють кришення:

  • Поверхневе - проводиться на глибину до 10 см за допомогою борони;
  • Середньої глибини - проводиться культиватором під час весняної культивації ґрунту на глибину 10-12 см;
  • Глибоке - проводиться на глибину 20 см та більше плугами зі знятими відвалами, плоскорізами, лущильниками та фрезами (т.зв. фрезерування грунту).

Кришення при неправильних погодних умовах призводить до ерозії. Ерозія ґрунту - це руйнування її внутрішньої структури під впливом вологи або надмірної аерації.

Що таке різання і як його застосовувати

Технічно різання ґрунту являє собою відділення шару ґрунту за допомогою механічних засобів від основної ґрунтовий маси. Даний процес не є одним з етапів оранки та, як правило, проводиться разом з обертанням відрізаного пласта. Самостійно різання практично не використовується, оскільки відрізані пласти ґрунту при збереженні свого положення в короткі терміни повертаються до початкового стану - цільного ґрунтового шару.

Різання проводять при осінній оранці ґрунту. Воно є першим етапом створення необхідного для культур дрібногрудкуватого шару ґрунту. Процес дещо сприяє збільшенню аерації та вологовипаровування.

Головний інструмент різання в с / г - клиноподібні плуги з різним кутом входження в ґрунт. "Чистий" процес різання - це безвідвальна обробка ґрунту за допомогою плугу. Для отримання шарів грунту правильної форми також можуть використовуватися долото, але в сільському господарстві така технологія обробки ґрунту не поширена.

Що таке обертання та для чого воно потрібне

Огортання проводиться одразу після підрізання та є завершальним етапом оранки. Огортання - це вертикальна обробка ґрунту, що передбачає переміщення підрізаних шарів грунту з метою утворення орного шару ґрунту.

При обертанні зволожена нижня частина ґрунтового шару з мінімальною кількістю рослин та організмів вивертається наверх, а верхня, висушена частина з більш низьким запасом корисних речовин виявляється внизу. Вгорі утворюється родючий шар з малою кількістю бур'янів та великим запасом поживних речовин.

Огортання також дозволяє закласти вглиб ґрунту пожнивні залишки, які при перегніванні перетворюються в органічне добриво та відновлюють запас поживних речовин в перевернутому верхньому шарі ґрунту.

Негативні наслідки огортання - активізація біологічних процесів, що виражається в прискореному розвитку насіння бур'янів, розташованих в нижніх шарах ґрунту. Також зростає вологість орного шару, тому для подальшої обробки потрібно чекати випаровування деякої кількості вологи.

Розрізняють обертання:

  • Повне - підрізаний пласт обертається на 180 градусів;
  • Часткове - підрізаний пласт обертається на 130 градусів або більше.

Огортання проводять в рамках осінньої оранки ґрунту за допомогою плугів з прямим або боковим відвалом. У другому випадку, пласти ґрунту вивертаються в праву сторону, що потрібно враховувати при прокладанні маршруту оранки.

Додатково можуть використовуватися лемішними лущильниками, оснащені клинчастими ножами, за будовою схожі з плугом.

механическая обработка почвы

Що таке розпушування та в яких випадках воно необхідне

Розпушування являє собою процес обробки ґрунту в ході якого елементи ґрунту (грудки, брили) переміщаються, для створення пористої структури. Найчастіше розпушування проводиться одночасно з кришеним ґрунту, але можливе й самостійне застосування процесу.

Наслідки розпушування є збільшена кількість та діаметр пір в верхньому шарі ґрунту, які в свою чергу покращують аерацію та водопроникність. Утворена пориста структура зберігає більше вологи та створює сприятливі умови для розвитку кореневої системи висаджених або засіяних культур.

Оптимальний показник розпушеності ґрунту - 50-60%, більш інтенсивне розпушування призводить до руйнування гумусу всередині ґрунту, що знижує запас поживних речовин.

Процес розпушування проводиться в рамках:

  1. Оранки - особливо ефективно розпушування проводиться при комплексній двохярусного або безвідвальної оранки.
  2. Боронування - за допомогою борони можна провести неглибоке розпушування верхнього шару ґрунту за допомогою дискової (дискування) чи зубовою борони.
  3. Лущення - в першу чергу передпосівна обробка ґрунту із застосуванням лемішними або дискових лущильників.

З урахуванням вищевикладеного для розпушування може застосовуватися велика кількість ґрунтообробної техніки, включаючи лущильники, безвідвальні плуги, культиватори, борони, чизель, а також комбіновані агрегати, що поєднують на одній рамі кілька інструментів.

Як проводиться вирівнювання ґрунту, та що воно дає

Вирівнювання ґрунту - це процес усунення нерівностей рельєфу верхнього шару ґрунту. Вирівнювання переслідує відразу кілька цілей:

  • Скорочення площі контакту ґрунту з атмосферою для запобігання надмірного вологовипаровування;
  • Забезпечення однакової глибини загортання насіння, що гарантує рівномірні та одночасні сходи;
  • Створення стабільного температурного та водного режиму на всій ділянці;

Вирівнювання може проводитися різними способами, серед яких:

  1. Боронування - проходження бороною при закладенні пожнивних залишків або насіння;
  2. Культивація землі - весняна обробка із застосуванням комплексних агрегатів;
  3. Накочення - обробка поля котками після загортання насіння;
  4. Шлейфування - вирівнювання ґрунту за допомогою шлейфів та шлейф-борін, проводиться одночасно або замість боронування;

Відповідно, й набір техніки для вирівнювання посівної площі великий. Він включає борони різного типу, катки, культиватори та комбіновані пристрої.

культивация почвы

Що таке ущільнення ґрунту та для чого воно потрібне

Ущільнення - це процес протилежний розпушуванню. Він передбачає переміщення грудочок ґрунту для зменшення діаметра та кількості пір у верхньому шарі ґрунту.

Процес сприяє збереженню вологи та температурного режиму в ґрунті, покращує контакт насіння з ґрунтом та руйнує останні після оранки великі брили ґрунту.

Проводиться на ґрунтах з низькою щільністю (торф'яні, ступінчасті) або на розпушених ділянках. Категорично заборонено ущільнювати перезволожені ґрунти, тому що при підвищеній вологості збільшуються пресуючі властивості катка та виходить надмірна щільність ґрунту, що гальмує сходи й розвиток кореневої системи.

Основний інструмент для ущільнення - каток. Залежно від площі, вологості та інших властивостей ділянки можуть застосовуватися катки різної ваги та розміру.

Цілі та завдання, які дозволяє вирішити правильна обробка ґрунту

обработка почвы

Вище викладені основні методи обробки ґрунту в різні періоди. Їх комплексне застосування допоможе досягти основної мети будь-якого фермерського підприємства - забезпечити високу врожайність за рахунок максимально ефективного використання одиниці площі ґрунту.

Правильна обробка протягом річного циклу дозволяє забезпечити:

  • Збалансований водний та температурний баланс ґрунту;
  • Необхідну для розвитку культур структуру ґрунту;
  • Збереження та відновлення запасу поживних речовин ґрунту;
  • Необхідні умови для ефективного вирощування конкретної культури;

Комплексна обробка також вимагає різноманітної сільськогосподарської техніки, причому чим більше культур та типів ґрунту потрібно буде обробляти, тим ширший повинен бути автопарк фермера. Лущильники, плуги, культиватори, борони, катки та комплексні інструменти широкого профілю можна придбати у вітчизняного виробника Галмаш.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*