Каталог техніки
Запчастини

Можливості та пільги для сімейних фермерських господарств

Допомога сімейним фермерським господарствам

Для поліпшення економічної ситуації та виведення економіки з тіні Кабмін надав сімейним господарствам додаткові можливості для ведення бізнесу. У чому полягають ці можливості та які переваги отримають сімейні фермерські господарства.

Заохочення для сімейних господарств

Нові можливості та пільги були надані сімейним фермерським господарствам після вступу в силу змін до Податкового кодексу влітку 2018.

Вони включають:

  • Підприємницький статус для СФГ;
  • Можливості легальної реалізації продукції;
  • Пільги зі сплати єдиного соціального внеску;
  • Право на пенсію.

Щоб офіційно отримати статус платників податків "спрощенців" 4-ї групи та перераховані вище можливості, сімейні фермерські господарства повинні відповідати ряду вимог:

  1. Займатися тільки вирощуванням, збиранням, виловом, переробкою с / г продукції з її подальшим продажем;
  2. Виконувати роботи самостійно, без залучення найманих працівників (виробники сільськогосподарської техніки в Україні можуть запропонувати ефективну заміну "живої" робочої сили);
  3. Для виконання сезонних робіт, а також робіт, що вимагають спец-навичок фермерським господарствам дозволяється наймати тимчасових працівників;
  4. Учасниками СФГ повинні бути тільки члени сім'ї ФОП, на якого зареєстровано господарство.
  5. Вести сільськогосподарську діяльність (крім продажу) за вказаною в ДФС адресою;
  6. Використовувана, для вирощування продукції, територія (включаючи угіддя, землі та водойми) повинна бути в межах 2-20 Га.

Як створити сімейне фермерське господарство?

Законодавство передбачає дві форми існування сімейного фермерського господарства:

  • Як юридична особа;
  • Як підприємство фізособи-підприємця

Перший варіант актуальний для великих господарств, але відрізняється складною процедурою реєстрації. Для оформлення юр. особи засновник повинен отримати право на використання земельної ділянки (купити його / взяти в оренду) та звернутися до реєстратора з наступними документами:

  1. Заява на реєстрацію;
  2. Документ який підтверджує право на використання ділянки;
  3. Статут підприємства та протокол зборів;
  4. Документи, що підтверджують родинні зв'язки між усіма учасниками СФГ.

Другий спосіб передбачає підставу фермерського господарства фізособою-підприємцем та вимагає підписання членами сім'ї (та господарства) спеціального договору. Договір засвідчується нотаріусом за місцем знаходження майна СФГ та земельних ділянок. Головою господарства вважається член сім'ї, визначений у договорі та має статус ФОП.

Допомога новоствореним сімейним фермерським господарствам

Законодавчі зміни також передбачають отримання допомоги з бюджету на сплату єдиного соціального внеску для всіх членів сімейного фермерського господарства на наступні 10 років. Сума допомоги може становити від 10% до 90% мінімального страхового внеску та надається щорічно.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*