Каталог техніки
Запчастини

Оранка або чизелювання?

Більшість сільгоспвиробників, як дрібних, так і великих, переймаються орати грунт восени, чи то обмежитися звичайним розпушуванням. Питання, звичайно ж, актуальне, але, знаючи різницю між даними методами обробки, схилитися на користь певного методу буде легше.

У чому ж різниця?

Перш за все, необхідно визначитися для чого ми це робимо, які цілі переслідуємо і що в результаті хочемо отримати. Безумовно, обробляючи ґрунт, ми створюємо оптимальне рослинне середовище. Після здійснення основного обробітку грунту забезпечується нормалізація її структури, щільність і пористість, створюються сприятливі умови для повітряного, поживного і водного режиму. При цьому розглядаються прийоми і відповідні механізми, як для передпосівної обробки грунту,  для формування відповідних умов для належної сівби, так і післяпосівної для підвищення в вегетаційний період умов зростання рослин.

І, в дилемі «орати або рихлити», необхідно задіяти той же алгоритм, а саме які завдання при цьому вирішуються і чого можна при цьому досягти. Не дарма стверджують, що вчитися треба на помилках інших, так і, вибираючи конкретний вид обробки, не зайвим буде проаналізувати отримані результати попередника на даному полі, яка культура виростала і що слід зробити для кращих показників.

Не забуваємо і про різну реакцію рослин на конкретну обробку. Глибока обробка виявиться найкращою для буряка, картоплі, рослин, чия коренева система досить потужна і до яких належать соняшник, кукурудза, звичайно ж, баштанні та культури, які мають глибокий стрижневий корінь. Меншою чутливістю володіють горох і зернові культури, якими ячмінь, жито, пшениця.

А навіщо взагалі потрібна оранка?

Не слід думати, що даний процес пережиток минулого, який дістався нам від предків. Оранка спосіб, що забезпечує розпушування грунту з перевертанням пластів, розподіл залишкових рослин одночасно з добривами на певну глибину, що тільки покращує грунтову структуру. Особливо це важливо в сьогоднішніх умовах, коли спостерігається зміна клімату і повсюдно відбувається глобальне потепління, коли в наявності екологічні проблеми і все більший відсоток грунтів піддається ерозії. Сукупність проблем відбивається на зростанні собівартості вирощеної продукції, що змушує шукати інші шляхи найбільш прийнятного обробітку грунту.

І сьогодні, використання глибокорозпушувача, що відноситься до інноваційної грунтозахисної техніки рішення проблем, які зачіпають питання захисту ґрунту.

Незважаючи на різні назви пристрою глибокорозпушувач, чизель, глубокорозрихлитель завдання перед ними стоїть одне - забезпечити глибоке розпушування грунту зі сформованою стійкою структурою без обертання пластів, що дозволяє пріоритетній масі рослинних залишкових фрагментів залишатися на поверхневій площині грунту, формуючи при цьому мульчуючий пласт для зниження вологовипарення і грунтової ерозії.

Які ж переваги подібного процесу обробки?

В першу чергу, мінералізація рослинних залишкових компонентів здійснюватися буде в аеробного середовищі, не порушуючи при цьому роботу бактерій і ґрунтових організмів, трансформуючи залишки на органічну родючу зону грунту, значно вдосконалюючи саму структурну складову.

В іншому випадку, забивання на глибину понад 25 см залишків, де без надходження повітря почнуться анаеробні незворотні процеси (бродіння), консервування з подальшим виділенням компонентів, наприклад, спиртів, вкрай негативно позначиться на розвитку кореневої структури в цілому, оскільки дані процеси результат життєдіяльності грибів.

У той же час залишки в мульчуючому і грунтозахисних шарах при надходженні туди вологи в якості опадів будуть проникати в найглибші грунтові шари, де власне і буде відбуватися в щойно сформованих порах процес накопичення. При цьому, процентна частка випаровування за рахунок мульчі буде меншою, ніж при оранці, а процес накопичення буде лише збільшуватися. Також серед переваг зниження різних ерозійних проявів. Дану тему часто піднімають екологи і навпаки, люди, що працюють на землі, як правило, замовчують. Але коли трапляється, що вітер і вода тягнуть родючий грунт тоннами, приходить розуміння справжнього лиха, після чого починаються дослідження варіантів пом'якшення негативних наслідків.

Безумовно, кожен повинен розуміти і усвідомлювати при виборі конкретного варіанту обробки. Але, при нестачі вологості за технологіями грунтової захисту безумовне майбутнє і саме глибокорозпушувач виявиться краще звичайного плуга.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*
Рекомендовані товари