Каталог техніки
Запчастини

Вирощування кукурудзи як бізнес: на скільки рентабельно та що буде потрібно?

Содержание статьи

  1. Як організувати вирощування кукурудзи в Україні: вибір земельної ділянки
  2. Як і чим проводиться оранка землі для посівів кукурудзи
  3. Ефективна технологія вирощування кукурудзи
  4. Врожайні сорти кукурудзи, які допоможуть збільшити прибуток
  5. Секрети успіху бізнесу: як отримати добрий врожай
  6. Організаційні та технічні питання кукурудзяного бізнесу
  7. Збут кукурудзи та розрахунок доходів: кому й за скільки продавати
    1. Виробництво сільгосптехніки в Україні для вирощування кукурудзи

 

У країнах американського континенту кукурудза є основною вирощуваною культурою та становить пристойну частку експорту. В Європі і зокрема в Україні кукурудза тільки набирає популярності серед фермерів, а її вирощування й продаж приносять від 400% до 800% прибутку. У зв'язку з високою рентабельністю багато фермерських господарств цікавляться - що потрібно для вирощування та скільки потрібно вкласти?

технологія вирощування цукрової кукурудзи

Як організувати вирощування кукурудзи в Україні: вибір земельної ділянки

Земельна ділянка є одним з найважливіших факторів, що впливають на врожайність даної культури. Найбільш сприятливим типом ґрунтів для кукурудзи є чорноземи, суглинки та супіски, тому найчастіше її вирощують у степовій зоні України. До ділянки виставляється кілька вимог, зокрема:

  • Добра водопроникність грунту;
  • Запас поживних речовин - бажано, щоб перед кукурудзою на ділянці росли озимі, просапні та зернобобові культури;
  • Відкрита місцевість - оскільки кукурудза любить сонце, буде потрібна максимальна кількість сонячних днів, на що впливає рельєф та, звичайно, кліматична зона;
  • Відсутність застоїв вологи - з цієї причини засів не проводять в долинах та болотистій місцевості.

Варто відзначити, що кукурудза сильно "виснажує" ґрунт, тому не рекомендовано її вирощування на одному й тому ж місці більше 1 року. Потрібно чергування з зазначеними в другому пункті культурами.

Як і чим проводиться оранка землі для посівів кукурудзи

голландська кукурудза вирощування

Весняна культивація ґрунту під кукурудзу проводиться при підвищенні температури до 8-12 градусів та достатньому підсиханні грунту. Перед посівом рекомендується проводити дрібне розпушування для руйнування капілярів та збереження вологи в ґрунті. Початок робіт визначається фермером самостійно з урахуванням стану ґрунту та кліматичних умов.

Для даної культури вкрай важливо зберегти структуру ґрунту, тому її обробка проводиться виключно на глибину загортання насіння з використанням легкої комбінованої техніки, що складається з борін та грунтових котків (можливе використання культиваторів). Боронування також дозволяє вирівняти верхній шар ґрунту та створити дрібногрудкувату структуру.

Головні помилки при оранці ґрунту під кукурудзу:

  • Занадто глибоке розпушування, що руйнує структуру ґрунту (потрібно не більше 3-5 см);
  • Робота на сирому ґрунті;
  • Застосування важкої техніки або велика кількість проходів.

Якщо після оранки на верхньому шарі залишаються борозни, від них можна позбутися за допомогою дискових лущильників. Обробку рекомендовано проводити діагонально по відношенню до оранки. Насіння висаджуються в грунт не пізніше, ніж через добу після розпушування.

Ефективна технологія вирощування кукурудзи

технології вирощування кукурудзи

Як вже зазначалося, кукурудза сильно виснажує ґрунт, тому вимагає регулярної підкормки. З осені на ділянку вноситься компост або гній. Якщо восени внести добрива не вдалося, можна це зробити за 7-10 днів до висадки насіння. Навесні також додатково вносяться азотні та калійні добрива.

Важливо: навесні не можна використовувати свіжий гній, тому що він сильно нагрівається, що призводить до загибелі насіння.

Безпосередньо перед посівом ділянку боронують - для цього підійде легка дискова борона. Боронування вкрай важливо, тому що полегшує (а слідчо прискорює) процес проростання посівного матеріалу.

Щоб досягти високої врожайності, посів заготовленого під вирощування зерна повинен проводитися при температурі не менше +10. Найбільш активний розвиток сходів відбувається в сухому кліматі при температурі 24-28 градусів та 12-годинному контакті з сонячними променями.

Врожайні сорти кукурудзи, які допоможуть збільшити прибуток

технологія вирощування кукурудзи на зерно читати

Спочатку важливо провести класифікацію сортів кукурудзи. Нижче будуть розглянуті тільки харчові сорти, тому що вирощування кормової кукурудзи менш вигідно та проводиться набагато рідше. Сорти прийнято ділити на:

  • Звичайні;
  • Гібридні.

Останні в свою чергу розрізняють по країні виробникові - як правило використовуються вітчизняне або європейське насіння.

Найбільш високоврожайними вважаються гібридні сорти європейського виробництва. Професійні фермери відзначають, що європейське насіння дає врожай до 9-10 т з гектара, в той час як вітчизняні 6-8 т. Крім того, вітчизняні гібриди менш стабільні та вже в другому поколінні не можуть дати здоровий врожай.

Конкретний же гібрид добирається виходячи з кліматичних умов та типу ґрунту. Головним показником є період дозрівання - для холодних регіонів потрібна більш скоростигла кукурудза, тому що там менше сонячних днів. Період дозрівання оцінюється в балах ФАО (с/г організації при ООН) за шкалою від 100 до 900. 10 балів ФАО, це приблизно 1-2 дні періоду дозрівання. Для степової зони України найбільш оптимальними є гібриди з ФАО 250-500.

Серед вітчизняних сортів найбільш поширені: "Піонер", "Лакомка", "Спірит", "Санденс". Європейські гібриди представлені продукцією компаній: "Монсанто", "Сингента" та "Магма".

Секрети успіху бізнесу: як отримати добрий врожай

вирощування кукурудзи на силос

Крім вибору сорту насіння та дотримання технології вирощування існує ще кілька способів збільшити врожайність, а отже й прибуток підприємства. Для цього можна:

  1. Купувати оброблений посівний матеріал, який запобігає утворенню хвороб культури, що дозволить в подальшому заощадити на обприскуванні поля.
  2. Проводити механічну обробку сходів (підгортання, прополювання), тому що ручна праця займе багато часу, а на зарплату робітникам може піти більше коштів, ніж на обслуговування техніки. Щоб забезпечити своєчасну обробку досить купити культиватор в Україні або взяти його в оренду.
  3. Для продажу харчової кукурудзи під консерви або для безпосереднього вживання в їжу, качани краще зривати за кілька днів до повного дозрівання.
  4. Вибирати стійкі та невибагливі сорти, адаптовані під конкретні кліматичні умови. А також змінювати спосіб обробки ґрунту, виходячи з її структури та типу ґрунту.

Досвідчений фермер ознайомлений з особливостями вирощування даної культури, але перераховані вище поради допоможуть підвищити врожайність підприємцям-початківцям.

Організаційні та технічні питання кукурудзяного бізнесу

Організація кукурудзяного бізнесу починається з його юридичного оформлення. В Україні сільськогосподарський бізнес можуть вести:

  1. Юридичні особи - актуально для великих с / г підприємств, тому якщо ви читаєте цю статтю, то у вас вже або оформлена юридична особа, або воно вам поки не потрібно. З переваг даної форми підприємства можна виділити можливість більш гнучко управляти та передавати компанію.
  2. Фізособи підприємці можуть використовувати найману працю, але платять податки за спрощеною системою, тому можна обійтися без бухгалтера. З мінусів - обмеження по річному обороту.
  3. Сімейні фермерські господарства є нововведенням уряду. Така форма дозволяє членам сім'ї створити фермерське господарство без використання найманої праці. Сімейні підприємства отримують дотації з бюджету (сплату соцстрахування, часткова компенсація вартості техніки) та платять податки за спрощеною системою. Для невеликого господарства, мабуть, найбільш оптимальний варіант.

Читайте також: докладніше про сімейні фермерські господарства

Після вирішення юридичних питань необхідно забезпечити матеріально-технічну базу, що включає:

  • Земельна ділянка (для сімейних господарств є ліміти по площі);
  • Техніку для обробки - мультікультіватор з дисковою бороною та сівалку;
  • Приміщення для зберігання зібраного зерна або кінцевої продукції.

Малим підприємствам рекомендовано брати техніку в оренду на період обробки культури. Її покупка на початковому етапі значно скоротить прибуток за підсумками року, а то й призведе до "мінусів". Крім того не потрібно думати про водіїв та бокси для зберігання культиватора та комбайна.

Додатково слід враховувати, що збір кукурудзи проводитися переважно вручну, щоб не пошкодити качани (хоча на великих ділянках й допускається застосування збиральних комбайнів), тому до збирання потрібно знайти робітників та транспорт для перевезення до складів або покупцеві.

кукурудза посадка вирощування

Збут кукурудзи та розрахунок доходів: кому й за скільки продавати

Існує кілька способів реалізувати дозрілу кукурудзу:

  • Продавати оптом харчовим підприємствам;
  • Займатися реалізацією самостійно.

У першому випадку консервний завод або виробник кукурудзяної муки запропонує по 4-5 грн за качан (оптові продажі), що вже непогано, тому що фермер позбавляється подальших турбот, пов'язаних з транспортуванням та переробкою продукції. Щоб отримати більший дохід, можна:

  • Перемолоти зерно в борошно та продавати готовий продукт - потрібно транспорт й склади для зберігання;
  • Закупити обладнання та виготовляти кукурудзяні консерви самостійно - транспорт, склади для зберігання + вартість обладнання;
  • Займатися роздрібним продажем харчової кукурудзи через точки реалізації - найбільш складний спосіб, тому що вимагає по суті відкриття ще одного підприємства. Але варена кукурудза може коштувати в 2-3 рази дорожче, в залежності від регіону.

Що стосується прибутку - при вдалому виборі сорту та земельної ділянки можна зібрати 40-50 тисяч кукурудзяних качанів, якщо враховувати оптову вартість, фактичний дохід від продажу становитиме 200-250 тисяч грн з 1 гектара. З винятком витрат на обробіток ґрунту, оренду техніки (про покупку поки не говоримо), оплати праці робітників та покупки гібридного насіння чистий прибуток дорівнює приблизно 100-150 000 грн.

Рентабельність зростає зі збільшенням площі посівів, тому що фактичні витрати на обробку землі будуть менше, особливо якщо з'явиться можливість закупити техніку.

кукурудза технологія вирощування

Виробництво сільгосптехніки в Україні для вирощування кукурудзи

Вище вже зазначалося про важливість технології оранки та вирощування кукурудзи. Дотримати її можливо тільки при наявності спеціальної техніки. В Україні виробництвом займається компанія Галмаш. Завод випускає с/г машини різного призначення, включаючи:

Машини Галмаш є одними з найбільш якісних в Україні та відповідають європейським тенденціям розвитку сільськогосподарської техніки. Їх придбання є довгостроковим вкладенням, яке окупиться за рахунок активного використання машин для обробки ґрунту під різні культури.

вирощування кукурудзи в Україні

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Введіть коментар*